Inhoud SoftwareBus 2014–2

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorwoord: Tips voor effectief mailen.

Windows 8.1 update 1: Rein de Jong beschrijft details van de eerste update voor Windows 8.1, die op 8 april 2014 wereldwijd wordt uitgerold.

CompUfair op 12 april: Een opsomming van activiteiten, zoals lezingen en workshops, en met onder andere het Platform Linux, de Digitale Woning (Domotica), Platform DigiVideo, het werken met PowerPoint en een lezing over de tablets van Microsoft (de Surfaces).

Van Windows XP naar Ubuntu: Deel twee in een reeks (van drie) met de titel ‘Is er een leven na Windows XP?’ Ruud Uphoff zet uiteen hoe je op een wat oudere computer Windows XP kunt vervangen door Ubuntu en er daarna veilig verder mee kunt computeren.

Windows 8.1: hoezo startknop?: Henk van Andel vertolkt de gevoelens van veel Windows-gebruikers over het verdwijnen van de startknop en het invoeren van de zogenaamde tegeltjes. Velen hopen, mét hem, dat Microsoft op zijn schreden terugkeert en alsnog de originele startknop terugbrengt.

Windows XP: einde of ‘quo vadis?’: Na 13 jaar is het over en uit met Windows XP. Microsoft stopt met de veiligheidsupdates. Daarom raden de meeste deskundigen aan om niet verder te werken met Windows XP, en in plaats daarvan een alternatief te omarmen, bijvoorbeeld het gratis ZorinOS, een Linux variant. Een ander alternatief kan zijn: overstappen op Windows 7 of 8.1, uiteraard tegen betaling.

Afscheid van een harde schijf: Wat doe je met je oude harde schijf (of schijven) als je een nieuw systeem hebt gekocht? Nee, die zet je niet bij het grof vuil, maar die maak je eerst onklaar. Rein de Jong beschrijft hoe je dat degelijk doet.

CeBIT 2014 highlights: Henk van Andel bezocht deze immense beurs in Hannover en beschrijft de belangrijkste nieuwtjes op IT-gebied; ook leverde hij de foto’s erbij.

Het supergroothoekobjectief: Gulzig en uitdagend’ is de kwalificatie van Wessel Sijl van dit objectief. Op de van hem bekende enthousiaste wijze vertelt Wessel over de bijzondere mogelijkheden van dit type lens. Een aanrader! Niet alleen om de tekst, maar ook om de veelzeggende foto’s!

Analyse met Excel (2): Voor sommigen is wat hier door Marco Steen beschreven wordt ‘toveren’ met Excel, voor anderen een uitdaging om er toch maar eens mee te beginnen. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en vereisen wel de nodige kennis. Maar, dan heb je ook wat!

Ervaringen met Microsoft’s Surfaces (2 en Pro 2): Ernst Roelofs testte de Surfaces enkele weken en beschrijft zijn ervaringen zeer uitgebreid en gedetailleerd en vergelijkt deze Windows-tablets met de iPads van Apple en de diverse Android-tablets.

Ervaringen met een Bluetooth toetsenbord: Veel tablets worden geleverd zonder fysiek toetsenbord, zodat je, om te kunnen typen, een virtueel toetsenbord moet oproepen. Voor grote typklussen is dat onwerkbaar en kun je beter een Bluetooth toetsenbord gebruiken. Ernst Roelofs testte voor u en ons zo’n toetsenbord van Belkin. Het heeft voor- en nadelen. Ernst zette ze op een rij.

Video’s van lezingen nu op website: Op elke CompUfair is altijd veel belangstelling voor de lezingen. Helaas is het wegens plaatsgebrek onmogelijk om elke belangstellende toe te laten. Na enige tijd van experimenten is het nu mogelijk de lezingen, na ze te hebben opgenomen met een videocamera, bereikbaar te maken voor een veel groter publiek. Dus als u een lezing hebt gemist, dan kunt u hem alsnog bekijken op onze website.

Kleuren: hoe doe je dat als fotograaf?: Isja Nederbragt (Platform DigiFoto) bespreekt in dit artikel hoe de fotograaf de kleuren in zijn foto’s kan versterken of zelf creatieve kleurrijke beelden kan maken. Zij verklaart de terminologie en wat de zin is van het manipuleren van foto’s. Ook behandelt zij enkele technieken.

GigaHits 2014-2: Ongeveer 500 nieuwe programma’s op deze disc, compleet met preview. De meeste van deze programma’s zijn bedoeld om over te stappen op Windows 8.1 of Linux.

Digitaal lezen: Ernst Roelofs leest met veel plezier de digitale edities van kranten en tijdschriften. In dit artikel beschrijft hij zijn ervaringen met het digitaal lezen in het algemeen.

Boekbespreking: Big Data: Doordat Snowden onthulde dat de NSA op grote schaal enorme hoeveelheden privégegevens verzamelde, is het onderwerp ‘big data’ in sterk verhoogde belangstelling komen te staan. Er zijn enkele boeken verschenen waarin onder meer wordt uitgelegd hoe uit deze dataverzamelingen informatie over personen kan worden gegeneerd.

 

Categorieën