Inhoud SoftwareBus 2019-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: Ton Valkenburgh noemt een aantal lopende ontwikkelingen op computergebied, waaronder de gevolgen van de verhoging van het lage btw-tarief. Tevens geeft hij een inzicht in de plannen van het bestuur om onder meer ons aanbod te vernieuwen c.q. te verbeteren, de samenwerking met de HCC-interessegroepen te intensiveren, e.d.
Convocatie: Oproep aan de leden tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 20 april a.s. Statutair is vastgelegd dat deze oproep ten minste acht weken voor de ALV moet worden gedaan. Omdat niet alle leden op de SoftwareBus geabonneerd zijn, volgt de oproep ook in een Nieuwsbrief.
Advertentie: Eindredacteur gezocht. De huidige eindredacteur wil na ruim tien jaar trouwe dienst graag een stap terug doen.
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en dergelijke.
Roli Seaboard Block: Rien Parhan vervolgt zijn lezing van 29 september 2018 over de Roli Songmaker Kit met een bespreking van de Roli Seaboard Block.
De CompUfair van 26 januari: Tien korte stukjes met informatie over de activiteiten die plaatsvonden tijdens de jongste CompUfair. Allen die niet konden komen, kunnen hier nog eens nalezen wat ze gemist hebben.
84.5 grijs- en grijsverloopfilters: Wessel Sijl weet iedere keer weer over iets interessants te schrijven; deze keer over - zoals hij het noemt: ‘Verrassend fraaie camerafilters van Europese bodem voor een vriendelijke prijs.’
Review FreeCommander: André Reinink, inmiddels een van onze gewaardeerde ‘vaste’ auteurs, maakte onlangs een review over de open source-bestandsmanager FreeCommander, waarvan de 32 bits-versie gratis is (de 64 bits-versie kost via donatie 5 US dollar). Zie onze website: Software > Overzicht van > Reviews.
Tips en trucs voor Android: Handige weetjes voor eigenaren van mobieltjes met Android als besturingssysteem; ontleend aan de website van SeniorenAcademie, onderdeel van HCC.
Kort Goed: Een nieuwe rubriek, samensteller: Rein de Jong. Hij stelt: ‘Zo af en toe inspireert mij een gedachte, ideetje of kort bericht, waarvan ik denk dat die inspiratie voor meer mensen waardevol kan zijn. Die gedachten en ideeën wil ik graag delen.’
TouchOSC en Ubuntu: Een andere manier om een Digitaal AudioWerkstation te bedienen. Zodra je een DAW wilt bedienen met een DAW-controller kom je terecht bij dure hardware. Er zijn echter ook oplossingen met een smartphone of een tablet. Ton Valkenburgh beschreef eerder de Android- en iOS-App-TouchOSC. Deze keer de versie voor Ubuntu.
Foto-excursie Hattingen: Platform DigiFoto heeft weer een foto-excursie in het verschiet. Wederom in samenwerking met HCC Apeldoorn. Op 11 mei 2019 wordt afgereisd naar het voormalige hoogovencomplex (en thans museum) de Henrichshütte in Hattingen, in het Duitse Roergebied.
Extra lettertypen gebruiken: Voor het maken van teksten - op papier of op een website - kunt u ook andere lettertypen gebruiken dan de standaardfonts van Microsoft. Er zijn tegenwoordig veel hoogwaardige lettertypen gratis van internet te plukken. Sinds een paar jaar is ook Google actief met het aanbieden van lettertypen, die eveneens vrij te downloaden zijn. Een artikel van Kees van der Vlies.
darktable, een handleiding voor beginnende gebruikers: In SoftwareBus 2018-6 stond een review over darktable, een open-source RAW-converter annex fotoviewer en fotobewerker; de review was van de hand van Isja Nederbragt. In dit nummer bieden we de door Isja uit het Engels vertaalde handleiding voor beginners.
Scratch 3, (het vervolg): Deel 3 van de vervolgserie over Scratch, een objectgeöriënteerde programmeer-app waarmee je heerlijk creatief bezig kunt zijn op computer of tablet. René Suiker neemt u weer mee naar de leeromgeving van Scratch en ScratchJr van het MIT in Massachusetts (USA). Deze keer gaat u tijd maken voor ‘anderen’. En werken met de nieuwe versie 3.0.

 

Categorieën