Inhoud SoftwareBus 2019-3

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: Op 18 mei werd in de Beatrixhal in de Jaarbeurs te Utrecht een succesvolle HCC!expo gehouden. Lees het verslag op p. 3. Een van de vele succesvolle demonstraties was het elektronisch aangestuurde pijporgel (op de foto rechts op tafel). Zie ook het artikel op pagina 22 e.v.. In het voorwoord stelt Gerard Vink, de nieuwe coördinator Activiteitencommissie, zich voor.
Terugblik CompUfair 20 april: Zo’n tweehonderd zeer gewaarde gasten kwamen langs op deze dag. René Suiker schreef ook deze keer een helder verslag over de diverse activiteiten, dus mocht u verhinderd zijn geweest, dan kunt u hier lezen wat u gemist hebt …
Verslag ALV van 20 april jl.: Op paaszaterdag 20 april hield CompUsers zijn ‘gewone’ jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, zoals gebruikelijk tijdens de tweede CompUfair van het seizoen. Er was een goede opkomst, zodat het vakantie-effect niet echt van invloed bleek. Hugo Walg stelde een vrij gedetailleerd verslag samen, dat in dit nummer is opgenomen.
HCC!expo – een terugblik: In het kader van verbeterde relaties hadden we ons voorgenomen om actief, tot zelfs zeer actief, bij te dragen aan de HCC!expo, die op 18 mei jl. werd gehouden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, in Utrecht. Samen met de andere groeperingen hebben we er een echt feest van gemaakt.
Blokkeer fingerprinting: Subtitel: Oftewel: de marketing-maffia het handwerk verzieken. Ruud Uphoff fulmineert tegen de bedrijvers van marketing die, zonder toestemming, blijven proberen ons te volgen met tracking cookies en 3rd party-script. Hij noemt ze de ‘marketing-maffia’
Het reinigen van de beeldsensor: Wessel Sijl schrijft over het reinigen van je foto-apparatuur. ‘De discipline is zou oud als de fotografie zelf. Goed onderhoud is immers behoud van je (vaak dure) camera(’s) en lenzen.’ Maar … hoe doe je dat best?
Review FileZilla: Er zijn heel veel programma’s die bestanden volgens het ‘FTP’-protocol kunnen versturen. Ook FileZilla behoort tot die categorie. Waarom zou je uitgerekend dit programma dan kiezen? In deze review laat André Reinink de vele (sterke) punten de revue passeren.
Scratch - programmeren (5): Aflevering vijf over het programmeren in Scratch. Volg de beschrijving en doe wel mee, want op 28 september kunt u uw kunsten laten zien tijdens de MegaCompUfair! Alleen of met uw (klein)kind. Tot dan!
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou willen weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, en dergelijke.
Over de AVG: Op 25 mei 2017 is de AVG gepubliceerd, met de mededeling dat deze op 25 mei 2018 van kracht zou zijn. En vanaf die datum moet dus gewoon worden voldaan aan deze Europese privacyregels. Maar vrijwel geen enkele website voldeed daaraan op die datum, en een jaar later is dat nog steeds zo. Een kritische bijdrage van Ruud Uphoff.
Besturing voor een pijporgel (1): Spelen met microcontrollers: Ton Valkenburgh bespreekt in een serie artikelen hoe je met moderne componenten een MIDI-besturing voor een pijporgel kunt realiseren.
De geschiedenis van Linux: Linus Torvalds begon in 1991 met de ontwikkeling van Linux als vervanger van het voor hem veel te dure Unix, dat hem wel als voorbeeld diende. De naam Linux is dan ook een samentrekking van zijn naam Linus en Unix. Daarom kan de vroege geschiedenis van Unix worden gezien als de voorgeschiedenis van Linux.
Doordenkers ... over fotografie: De zomervakantie is ook een tijd van rust en bezinning. En misschien is dat nou nét het moment om eens na te denken over de fotocamera, voordat je er actief mee aan de slag gaat. Opgeschreven door Wessel Sijl.
Facebook-spellen: Nu we het in het kader van Scratch toch regelmatig over samenwerking tussen de generaties hebben, is het misschien ook leuk om eens iets anders te bespreken, iets wat je met je (klein)kinderen kunt doen. Door René Suiker uitgewerkt idee.

 

Categorieën