Inhoud SoftwareBus 2021-6

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2021-6 Voorplaat en Voorwoord: In het voorwoord bespreekt onze hoofdredacteur, René Suiker, de onmogelijkheid voor de groeperingen om fysiek bijeen te komen en elkaar te ontmoeten. Maar er is meer; vergrijzing, en inderdaad: ook vallen er leden weg door overlijden. Alleen de online-bijeenkomsten bieden wat soelaas. Ook in 2022, als we stapsgewijs een interessegroep van HCC worden.
Apple fake Privacy en veiligheid in Windows: Naar aanleiding van een webinar over dit onderwerp werd Ton Valkenburgh gevraagd er een artikel aan te wijden. Het is wat uitgebreider dan de webinar over hoe je de privacy en veiligheid bij het gebruik van Windows kunt verbeteren.
Colofon Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Slim huis Slim huis: Een inwijding door Gjalt Zwaagstra in Domotica: ‘voor beginners met een klein budget’. Over de SmartLife-app, notificaties, scenes en groepen, tijdschakelaars en Cloud-Computing.
Windows 11 Mijn belevenissen met Windows 11: Erhard Braas kampte met warmteproblemen op een al wat oudere laptop. Elke keer laten afkoelen was uiteindelijk niet meer haalbaar, dus moest er nieuwe(re) komen. En wat is dan een betere keus dan een apparaat waar Windows 11 op draait? Het werd een HP Pavilion met AMD Ryzen 7-processor.
Kubuntu Kubuntu: ‘Bij Linux is het altijd afwachten of nieuwe technologie al wordt ondersteund’, zegt Ton Valkenburgh. Dus was hij bij de aanschaf van een nieuwe pc met een AMD Ryzen-processor benieuwd hoe het zou gaan. Het viel allemaal mee, maar toch besloot hij van de Xfce-desktop over te gaan naar Plasma van Kubuntu (20.04), tot grote tevredenheid!
Android 12 Android 12: Bron: androidplanet.nl; tweakers.net; hcc!android. Sinds de aankondiging van Android 12 heeft het even geduurd voordat deze versie officieel werd uitgebracht. Google maakte Android 12 onlangs officieel beschikbaar, maar de uitrol kwam traag op gang.
ROKU ROKU Express 4K voor Apple-gebruikers: Bron: apple.hcc.nl (via Bert van Dijk). Slimme TV’s worden na enkele jaren steeds minder slim. Apps krijgen dan geen updates meer en worden dan vaak onbruikbaar. Voor Apple-gebruikers is het aantrekkelijk om voor een paar tientjes een ROKU Express 4K aan te schaffen.
Linux in Groningen Linux in Groningen: Johan Swenker over een Linux-werkgroep, opgericht ca. 20 jaar geleden: ‘In de huidige Corona-periode komen we nog steeds bij elkaar, maar nu online. Dankzij Jitsi hebben we nu deelnemers in binnen- en buitenland.’ Een artikel waarin diverse onderwerpen aan de orde zijn gekomen.
LED licht Ik heb het (LED-)licht gezien: Kan de flitser aan de wilgen worden gehangen? Al geruime tijd zijn er uiteenlopende soorten LED-verlichtingen voor fotografie- en videodoeleinden. Zulk duurlicht was al langer populair onder de (video)filmers, maar heeft nu ook vaste grond gekregen bij fotografen. ‘Er zijn grote voordelen’, zegt Wessel Sijl.
Game design Games maken (2): Dit is het vervolg door René Suiker op het artikel in SoftwareBus 2021-5 over het ontwerpen van spellen: Game Design. We kunnen dus nog mensen gebruiken om dit initiatief mede vorm te geven en het e-mailadres is operationeel. Wat let je?
Workflow Workflow(s) in de fotografie: In menig boek, fototijdschrift of website wordt uitleg gegeven over workflows in de fotografie. Maar wat houdt dat precies in? Want de uitleg is vaak verschillend: soms over het fotograferen zelf, soms over het gebruik van de hardware. En soms over het nabewerken van foto’s. Geschreven door Wessel Sijl.
WebP WebP, JPG, PNG of GIF?: Joep Bär stelt: Voor afbeeldingen op een website kan feitelijk alleen uit de vier genoemde bestandstypen worden gekozen. Andere formaten, zoals tif en bmp, moeten nooit gebruikt worden voor een website: ze zijn veel te groot, waardoor de bezoeker ‘eindeloos’ moet wachten voordat de webpagina is geladen. En u wilt toch geen bezoekers verliezen wegens te grote laadtijd van een pagina?

 

Categorieën