Inhoud SoftwareBus 2023-6

Een aantal artikelen is beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!
 

Voorplaat en Voorwoord:
De voorplaat toont een zogenoemde retro-machine, een type computer uit de jaren ‘80. Het gaat hier om een Sinclair ZX81. Ger Stok is erin geslaagd er nog een bruikbare (afdrukbare) foto van op de kop te tikken.
Het voorwoord is geschreven door René Suiker, hij kijkt terug en vooruit, en ook naar het heden, in het bijzonder naar onze positie als Interessegroep binnen de HCC. En hij zoekt een opvolger.
Passkeys vervangen wachtwoorden: Bert van Dijk van de Apple-IG geeft een eerste indruk van wat we mogen verwachten van passkeys: vooral meer bescherming tegen diefstal of verlies van wachtwoorden. Apple werkt er al mee. Dus als je een iPhone, Mac of iPad gebruikt: doen!
Sinclair ZX81: Een bijdrage van Henk Siewert waarin hij in gedachten teruggaat naar de jaren tachtig waarin hij na veel wikken en wegen een computer kocht: de Sinclair ZX 81. Tegenwoordig werkt hij gewoonlijk met Windows en Linux, maar ja: nostalgie hè.
PhotoStage: Isja Nederbragt beschrijft haar ervaringen met PhotoStage, een programma waarmee je diaseries kunt samenstellen. Er zijn gratis en betaalde versies van. Het is maar net hoever je wilt gaan.
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Webontwerp voor Beginners: Het vorige artikel over het programmeren van een website heeft weinig reacties opgeleverd, schrijft René. Daarom probeert hij het nog een keer en neemt de lezer mee naar de website van Wordpress. Daar staat zijn probeersel met zijn eigen startpagina. Petje af voor zijn duidelijke benadering van de mogelijkheden!
Windows 11 23H2 upgrade is gearriveerd: De gebruikelijk najaars-upgrade van Windows. Ger Stok beschrijft een groot aantal nuttige en handige nieuwigheden in deze versie, zoals ‘achtergrond verwijderen’ d.m.v. Paint. Handig hoor. Doe er je voordeel mee!
Zie je het wel scherp?: Over onscherpe foto’s en hoe dat aan te pakken. We kennen het allemaal wel: een foto die nét niet helemaal scherp is, en dat dit pas thuis opvalt bij bekijken op een groter beeldscherm. Dat kan heel hinderlijk zijn, vooral als het een onderdeel van de foto betreft waarop het accent moet liggen.
Games maken (4): Een bijdrage van René Suiker. Hij zegt erover: ‘De meeste mensen denken bij Computer Games aan het spelen van spellen met de computer. En dan kan het de pc of laptop zijn, maar er zijn natuurlijk ook speciale game-consoles (WII, PlayStation, Xbox en wat minder bekende soorten) en natuurlijk de telefoon.’
Single Board Computers: Single Board Computers (SBC’s) zijn kleine computers met alle functionaliteiten. SBC’s zijn vaak op ARM-processors gebaseerd, maar kunnen ook een X86/AMD64 bevatten of bijvoorbeeld een RISC-V-processor. De bekendste SBC is de Raspberry Pi. Een bijdrage van Ton Valkenburgh.
Categorieën