Inhoud SoftwareBus 2024-4

Een aantal artikelen is beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: Het voorwoord is deze keer weer geschreven door Ton Valkenburgh. Hij benadrukt de risico’s van onze afhankelijkheid bij de productie van apparatuur die in verbinding (kan) staan met de ‘cloud’. Daarnaast ziet hij ook positieve aspecten aan dit alles.
Vrijwilligersdag 15 juni 2024: René Suiker was er ook en kijkt terug op deze volgens velen zeer geslaagde bijeenkomst. Voor de volgende (Kennisdag) moeten we wachten tot komend najaar: 😢
Kdenlive: Dit artikel is van de hand van Johan van den Berg, maar het werd ons toebedeeld door Rob Coenraads, editor-in-chief van PC_Acive, nadat hij had gehoord dat we in kopijnood zaten. Het artikel is heel duidelijk over de verdiensten van dit gratis videobewerkingsprogramma. Een aanrader!
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Endless OS: Endless OS is ontwikkeld voor onderwijsdoeleinden en vergt geen zware computer. Het vernieuwt zichzelf zonder dat interactie met de gebruiker nodig is. Dat maakt het interessant voor niet-technische gebruikers die gewoon hun computer willen gebruiken en zich niet met de techniek erachter willen bemoeien. Door Ton Valkenburgh.
Scratch 22: René Suiker wijst maar weer eens op de leuke kanten van het programma Scratch (inmiddels deel 22), legt zaken uit, en geeft nieuwe opdrachten.
Onder permanent toezicht: André Reinink bespreekt deze keer boeken. Ook interessant, en het is weer eens wat anders dan een bespreking van programmatuur op je pc. Er zijn enkele schrijvers die in het zonnetje worden gezet, o.m. Huib Modderkolk, onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Zeer interessante lectuur over o.m. hacken en andere gevaren.
Windows 24 H2, een tipje van de sluier: Meestal rond deze tijd begint het bij velen te kriebelen. De eerste aankondigingen komen naar buiten over de aanstaande release van Windows 11 en deze aanpassingen zijn vaak ook al in de Insider-versie van Windows terug te vinden.Zijn er grote aanpassingen op komst? Lees het hier, uitgewerkt door Ger Stok.
Game-ontwerp: Zoals de vaste lezers intussen weten loop ik (René Suiker) al een tijdje rond met het idee om ook een Platform Game-ontwerp op te richten. Tijdens de CompUfair kreeg ik de gelegenheid, maar was de belangstelling zeer beperkt. Tijdens de HCC!kennisdag was er meer belangstelling. Daarom nu dit artikel.
Tiny 11 van NTdev (vervolg): In SoftwareBus 2023-2 schreef Frans Dijkhoff een artikel over Tiny 11 van NTdev. Over dat artikel ontving hij de volgende vraag: ‘In softwarebus 2023-2 staat een handleiding om te upgraden van W10 naar W11. Dit is prima gelukt op mijn laptop. Nu wil ik eigenlijk updaten naar versie 23H2 van Windows11, maar dat lukt niet. Is er een oplossing?’ Die is er en Frans beschrijft hoe je dat doet.
Apple Intelligence: In de belangrijkste jaarlijkse keynote heeft Apple voor ontwikkelaars uitgelegd hoe zij met generatieve kunstmatige intelligentie de Apple-devices gaan voorzien van veel nieuwe slimme functies die je helpen bij het schrijven, samenvatten en het maken van afbeeldingen. Apple legde daarin duidelijk uit hoe het zit met je privacy. Uitgewerkt door Bert van Dijk.
Categorieën