Inhoud SoftwareBus 2012-2

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Een bezoek aan de CeBIT is niet alleen een vermoeiende, maar ook altijd een leerzame dag.
Van de redactie: Op zaterdag 21 april aanstaande vindt tijdens de CompUfair de Algemene Ledenvergadering plaats. We hebben aandacht voor de nieuwste gadgets, zoals tablets, maar we blijven ook de oudere toepassingen ondersteunen. Gratis is altijd leuk, wij besteden er weer aandacht aan. Er is nog wat ruimte voor humor in dit blad. Strips, grapjes, iemand die daarbij kan helpen is meer dan welkom om de redactie te versterken.

 

CompUfair en ALV op zaterdag 21 april: Heb je deze datum al 'geblokt' in je digitale agenda? Want van 10-16 uur ben je weer welkom op onze CompUfair in het HF Witte Centrum, De Bilt. Voor lezingen, Workshops en demo's. Voor onze VraagBaak en InfoBalie. Of gewoon voor een gezellig contact met andere 'computeraars'. Het programma vind je natuurlijk in SoftwareBus 2012-2 en op www.CompUsers.nl. En binnenkort sturen we het aan iedereen toe per eMailing. Op 21 april is ook de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van de vereniging CompUsers. Mis niet de gelegenheid om daar je stem te laten horen. Maar ook als je je mening of suggestie liever  'influistert' bij een bestuurslid, zullen we daar rekening mee houden. Misschien is het mooi uitgaansweer. Geniet er dan eens van met het hele gezin. Want ook introducés zijn van harte welkom. Gratis. En parkeren is ook gratis. Evenals alle programma-onderdelen.

 

Indrukken CeBIT 2012: Niet iedereen heeft de gelegenheid om de CeBIT in Hannover te bezoeken. Enkele actievelingen deden dat wel, op één dag op-en-neer naar Hannover; een barre dag! Lezers van de SoftwareBus kunnen thuis kennis nemen van hun indrukken. Niet veel echt spectaculair nieuws, maar wel een aantal leuke ontwikkelingen. Zoals een paaldansende sexy robot. Veel presentaties van Open Source software. De organisatoren strijken altijd over hun hart als zij wat standruimte vragen. Andere interessante dingen waren de Russische versie van GPS die nu in de lucht is (nou ja, stratosfeer heet dat eigenlijk). En een elektronisch waterorgel voor de huiskamer. Of je computer sturen met je hersens. Dat doe je al? Maar dan vast nog niet met een badmuts, geleidingsgel en draden op je hoofd.
Drukken zonder kleurzweem: De meesten beschikken over een kleurenprinter. En dan is de volgende stap even snel een paar foto's afdrukken. Maar de resultaten vallen soms tegen. Wessel Sijl (Platform DigiFoto) legt uit hoe je je mooiste foto's op zijn mooist kunt afdrukken. Fine Art Printing, noemt hij dat. Er komt wel wat bij kijken, las ik. Zoals een 'gekalibreerd kleurenscherm'. En een kleurprofiel dat je in je foto moet stoppen, dat overeenkomt met je printer, inkt en jazeker, papier. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld? Valt wel mee, hoor! En als je met het artikel er toch niet helemaal uitkomt, dan staat het Platform DigiFoto op 21 april je op te wachten om het netjes voor te doen.
Digitale boekenwurm: Vroeger zakte de boekenkast door de vloer en je tilde je er een breuk aan. Tegenwoordig stop je een hele boekenkast in een eReader. Of in je smartphone of tablet. Het is al volop voorjaar; Jan den Ouden heeft zich al ontpopt als een digitale boekenwurm. Meer dan dat: hij vreet ze niet alleen, hij maakt ook digitale boeken. Nee, hij schrijft niet, maar hij schreef wel een artikel in de SoftwareBus over het maken van digitale boeken. Want er zijn -helaas- vele vormen, die niet zonder meer   uitwisselbaar zijn. eBooks, eReaders en ePubs zijn toverspreuken die ik tegenkwam in zijn artikel. Ook jij kunt er nu mee beginnen, dan hoef je voor de vakantie niet een hele boekenkast in je koffer te stoppen.
The Lunsing Family: Voor velen is het vanzelfsprekend dat je Windows op je pc hebt. Maar een steeds groter wordende groep predikt het Linux-evangelie. Dat doet ook Hans Lunsing (Platform Linux), maar zijn vrouw (Isja Nederbragt, Platform DigiFoto) gebruikt desondanks een Windows-pc. Hans is dus geen fanaticus, hij bekijkt graag de dingen vanuit verschillende perspectieven. De voordelen van Linux zijn vele, maar niet iedereen is geïnteresseerd in cryptische commandoregels. Daarom heeft Linux ook uitstekende grafische 'desktops', net als Windows. En zelfs nog beter. Hans legt uit dat de KDE-desktop ook voor Windows beschikbaar is en hoe je die kunt installeren. Bovendien kun je dan ook een aantal interessante KDE-programma's op je Windows-pc gebruiken.
BYOD een vloek?: Valt wel mee, het betekent 'Bring Your Own Device'. Iets wat in huiselijke kring best gewaardeerd wordt, maar de ICT-afdelingen in grote bedrijven krijgen er vaak hoofdpijn van. Waarom? Jan Stedehouder gaat in op de risico's in grote bedrijven. Zij hebben vaak een heel restrictief beleid, meestal kan een werknemer zelfs geen programma's op zijn eigen pc of laptop installeren. Ter voorkoming van veiligheidsrisico's en het gevaar van illegale software die per ongeluk binnen zou kunnen glippen.
Korte Tips & Trucs: Henk van Andel heeft de redactie toegezegd 'voorlopig' voor elke SoftwareBus 2 à 4 pagina's 'Korte Tips & Trucs' aan te leveren. Er zijn altijd 4 pagina's beschikbaar, de redactie heeft dus de flexibiliteit v.w.b. het aantal pagina's. Dat helpt enorm om altijd precies op 32 pagina's uit te komen. Door een misverstand viel een artikel deze keer uit de boot en werden alle 4 de pagina's 'Korte Tips & Trucs' geplaatst. Dat zijn samen 16 Tips & Trucs. En Henk is weer aan het schrijven gezet. Wie helpt Henk en levert ook wat korte tips aan? Je hebt er vast wel een paar, waar je ook anderen blij mee kunt maken. Enkele lezers hebben al wat ingestuurd, doe jij ook mee? Tips & Trucs kun je insturen aan T&T@CompUsers.nl. Bij plaatsing wordt je naam vermeld.
Afbeelding opslaan als.....: Je kent dat wel, foto's van internet 'afplukken'. Voor amateurfotografen soms een eer, voor beroepsfotografen niets minder dan broodroof. Wessel Sijl (Platform DigiFoto) laat zien hoe je het 'Afbeelding opslaan als....' kunt vermijden. Hij haalt er de CompUsers Platforms WebOntwerp en Privacy & Veiligheid bij (of daagt hij ze uit?). Zijn oplossingen zijn bijvoorbeeld Flash (vooral op Apple pc's, iPads & Co zeer effectief: die geven Flash zelfs niet weer!) en een Javascript voor HTML. Wessel kennende, houdt hij niet van 'foto's jatten'. Maar met zijn Javascript is hij de liberaal zelf. In de regel 'Copyright – Wessel Sijl' mag je je eigen naam invullen!
GigaHits 2012-2: Deze keer introduceren we twee verbeteringen van de GigaHits. In de eerste plaats zijn dat de programma-icons die we in de 'tree' van het menu opnemen. Hierdoor wordt de GigaHits niet alleen 'opgeleukt', maar je hebt ook sneller een inzicht van de software die erop staat. In de tweede plaats is dat de lijst met software op de GigaHits. Op veler verzoek, overigens. Om nog sneller een overzicht van de inhoud te hebben. Keurig in een tabel. En als je boven een kolom klikt, wordt alles keurig volgens die kolom-inhoud gesorteerd. Maar het belangrijkste is natuurlijk de software. Weer 500 nieuwe programma's, die door onze Previewers elk van een Preview werden voorzien. Ook hebben we video's en de 'sheets' van twee lezingen van de CompUfair van 11 februari op de GigaHits geplaatst. Niet echt in HD-kwaliteit, want dat zou te veel ruimte van de GigaHits afsnoepen. Maar wel duidelijk beter dan de 'webinars' die je nog steeds op internet kunt volgen

 

Categorieën