Inhoud SoftwareBus 2014–6

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Over het filmen met je fotocamera en het samenstellen van een film uit de opgenomen beelden
Voorwoord: Terugblik op de activiteiten in 2014, waaronder de uitgebreide aandacht voor het ‘uitsterfbeleid’ van Microsoft ten aanzien van Windows XP. Dat leverde heel wat kopij op met adviezen over ‘hoe nu verder?’ Daarnaast waren er de verschillende bijeenkomsten zoals ALV en CompUfairs, met workshops en lezingen, en daaruit ontstaat dan weer kopij voor de SoftwareBus ...
Tussenpauze voorbij: De woordspeling zal duidelijk zijn. Marius HRL, Tussenpaus en voorzitter interim-Hoofdbestuur beëindigde in december zijn tijdelijk klus. Het nieuwe hoofdbestuur begint aan het samen met de leden proberen de grotendeels vernieuwde vereniging weer op de kaart te zetten.
Rhino – Je pc doet vreemd. Wat nu? Voor iedereen die dit herkent, en moeite had om het (zelf) op te lossen, staan in dit artikel nuttige en waardevolle tips voor Windows 7 en 8/8.1-gebruikers: over het maken/herstellen van herstelpunten; opstarten in veilige modus; testen op malware; standaardinstellingen terugzetten van de verkenner en de browser(s); controle op de integriteit van de installatiebestanden en de drivers en dergelijke.
Sudoku oplossen met Excel: Ja, u leest het goed, je kunt Excel inzetten om puzzels op te lossen, en wel in het bijzonder een sudoku, dat gaat best. Natuurlijk niet zomaar, je moet er wel wat voor doen! Marco weet wat je moet doen en dat heeft hij voor een deel opgeschreven. Maar het laatste stuk, dat moet je zelf uitzoeken. Het blijft tenslotte een puzzel! En vind je het te moeilijk, dan is er ook een sudoku voor blondjes, op bladzijde 9.
Nogmaals, werk veilig: Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar er zijn steeds weer mensen die erin trappen: geen antivirus ingezet (‘ik werk al veilig genoeg’), werkt niet onder een beperkt account (‘lastig al die wachtwoorden, is allemaal overdreven’), geen updates installeren …, reageren op vervalste mailtjes van je bank (banken mailen niet), geen firewall ingesteld, enzovoort.
Hoe serieus nemen ze onze veiligheid? ‘Veiligheid is, ik herhaal dat regelmatig, niets anders dan een mooi woord voor ‘aanvaardbaar risico’. Dat zullen ook een heleboel commerciële instellingen, banken en overheden best met mij eens zijn. Maar het venijn zit dan in hetgeen men als ‘aanvaardbaar’ wil kwalificeren. En daarin zie je grote verschillen.’ Dit schrijft Ruud Uphoff, veiligheidsgoeroe op en top.
TiPisch Rhino: Caps Lock, maar nu op slot: Je zal het maar hebben, dat je regelmatig (lees: veel te vaak) per ongeluk, inderhaast, ten onrechte de Caps Lock-toets indrukt. Rein de Jong heeft het er wel mee gehad, vandaar dat hij een oplossing aan de hand doet voor gelijkgestemden. Je moet er wel het register voor in duiken, maar aan de hand van Rein kun je dat gerust doen.
HDR­effect, maar dan op de gemakkelijke manier: De beste manier om foto’s met een hoog dynamisch bereik (HDR – High Dynamic Range) te maken, is door meer opnamen vanuit hetzelfde standpunt met verschillende belichtingen te maken. De digitale fotografie maakt het veel gemakkelijker om foto’s met een hoog dynamisch bereik (HDR – High Dynamic Range) af te drukken. Daar is slimme software voor met de naam HDR Effect Look, die je in GIMP kunt gebruiken.
Filmen met je fotocamera (2), de praktijk: In SWB 2014–4 beschreef ik vooral theoretisch waar je als fotograaf rekening mee moet houden als je filmt met je fotocamera. In dit artikel komt de praktijk aan de orde zoals Wessel Sijl en ik die hebben ervaren bij het maken van een film voor DigiFoto. Wat ging goed en wat niet? Leermomenten, niet uit een boek of cursus, maar uit het leven gegrepen. Het artikel is niet alleen geïllustreerd met afbeeldingen, maar ook met videobeelden. Die zijn (na verschijnen van de SoftwareBus) te vinden op de website van CompUsers (www.compusers.nl/video-presentaties-overzicht), of via videopresentaties (bovenaan via de horzontale balk). De film die Wessel Sijl en ik samen maakten heet 'Wageningen'. Het filmpje, 'Wageningen, The Making of' toont fragmenten als illustratie bij het artikel.
Raspberry Pi, de ideale surprise: deze mini-computer komt steeds meer in de belangstelling, mede omdat de overheid stuurt op veranderingen in de zorg, onder meer voor mensen die hulp nodig hebben omdat ze slecht ter been of slechtziend zijn of andere handicaps hebben. Technische bedrijven bedenken steeds meer hulpmiddelen die de huidige menselijke hulp van bijv. mantelzorgers kunnen vervangen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mini-computers. Wie een handleiding kan lezen en een beetje technisch is, kan met een doe-het-zelfpakket deze hulpmiddelen zelf ‘bouwen’. Leuk voor de lange winteravonden.
GigaHits 2014-6: De bij meeste lezers wel bekende DVD-ROM met honderden programma’s op alle denkbare gebieden als het over computeren gaat. Deze keer speciale aandacht voor Android-apps. Daarnaast, hoe kan het anders in december, diverse programmaatjes om zelf een kalender te maken op je pc of zelfs je smartphone! Het kan natuurlijk ook gewoon met Publisher of Power-Point, Word, Libre Office, om maar eens een paar toepassingen te noemen.
Heeft jouw Android OTG? ‘OTG? Wat is dat?’ ‘Dat is een soort USB.’ ‘Aha,zeg dat dan meteen, natuurlijk heeft mijn Android­-apparaat USB.’ ‘Ja ja, maar dat is nog maar een beginnetje.’ OTG is, kort samengevat, de mogelijkheid om USB van je Android te gebruiken als ‘host’. Nog niet duidelijk? Lees dan de rest van het artikel.
Rhino –Windows 10 preview. Een grote stap voorwaarts? Of … Is Windows 10 zo’n grote stap voorwaarts dat daarvoor een versienummer moet worden overgeslagen? Zou Microsoft snel afstand willen nemen van de verwarring die Windows 8 bracht? Of zou de naam Windows 9 problemen kunnen geven in de herkenning van de Windows­-versie?
Playstation 4: De Playstation 4 is de opvolger van de Playstation 3, de spelcomputer die Sony zo’n zeven jaar geleden op de markt bracht. Luuk Roelofs,een van onze game­specialisten, beschrijft de voordelen en mogelijkheden (en onmogelijkheden) van de PlayStation 4 in vergelijking met de PS 3.
A game a day keeps the doctor away? Videogames worden steeds belangrijker voor onze samenleving. Meer dan de helft van de mensen speelt ze minstens een paar keer per week (en krijgen daarbij de naam ‘gamer’) en de game-­industrie is er dicht bij de grootste industrie van de wereld te worden.
Een dag uit het leven van een Game Designer: Games worden steeds belangrijker voor onze samenleving: meer dan de helft van de mensen speelt ze regelmatig en de game-­industrie is er dicht bij om de grootste industrie van de wereld te worden. Maar wat als we zelf games willen maken?
Rechten en Plichten voor Robots: Dit keer komt er maar één boek aan de orde. Over dit onderwerp kon ik er niet meer vinden. Toch zullen de implicaties van de steeds slimmer wordende computer, en dit eruit voortvloeiende onderwerp, in de nabije toekomst vaker aan de orde komen.

 

Categorieën