Inhoud SoftwareBus 2014–5

Enkele van deze artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorwoord: een terugblik op de kaderdag van 11 oktober, gehouden in Hotel Breukelen. Thema: de toekomst van de vereniging CompUsers: een samenvatting van de activiteiten van die dag en de conclusies.
De kracht van een eilandenrijk …: een beschouwing over een vakantiereis in Indonesië en over de diversiteit in dit grote eilandenrijk, de motor achter de steeds voortschrijdende vernieuwing daar. De visie is dat ook de diversiteit in vorm en inhoud die de vereniging HCC kenmerkt, als bron van vernieuwing van ons aanbod moet dienen, teneinde het teruglopen van het ledenaantal te stoppen, in het bijzonder door de bundeling van de krachten van de diverse HCC-groeperingen.
[afbeelding van travelonindonesia.blogspot.nl].
De MegaCompUfair van 27 september: Terugblik op de sfeervolle en druk bezochte bijeenkomst in De Bilt, die in het teken van de domotica (huisautomatisering) stond. Kon u die dag niet? Bekijk dan alsnog de lezingen (webinars) via onze website: https://www.compusers.nl/video-presentaties-overzicht
Ophef over SSL-bug terecht?: Aanleiding voor dit artikel is de volkomen onnodige paniekzaaierij in sommige kranten over een niet onmiddellijk bedreigende ‘bug’ in een bijna in onbruik geraakt onveilig veiligheidsprotocol, dat eigenlijk al overal standaard geblokkeerd zou moeten zijn. Met aanwijzing om het in Firefox nu al eigenhandig in te stellen!
Kubuntu, het alternatief voor Windows: een distro van Linux, gebaseerd op KDE en niet op Unity of Gnome, en daarom geavanceerder dan het eerder besproken Ubuntu. Met een uitgebreide beschrijving van de installatieprocedure.
Robot: Science fiction? Nee, niet meer, zeker niet in de medische praktijk sinds robots kunnen worden ingezet om op miniatuurschaal operaties uit te voeren met aanzienlijk minder nadelige effecten dan voorheen met de oude (letterlijk) ‘handmatige’ techniek.
Photokina 2014: De tweejaarlijkse beurs in Keulen, de ‘world of imaging’, gezien door de ogen van een van onze meest actieve fotograferende leden. Aan bod komen, naast de ‘oude’ analoge fotografische artikelen (ja, die zijn er nog steeds) allerlei interessante ontwikkelingen: nieuwe digitale camera’s (diverse merken): spiegelloze systeemcamera’s, compactcamera’s, opzetcamera’s voor smartphones, digitale meetzoekercamera’s, (zoom)objectieven en lenzen en camera’s voor speciale toepassingsgebieden als onderwatersport en bergbeklimmen (al dan niet gemonteerd op een drone) en ten slotte de foto- en videotassen en, last but not least, statieven en printers, enzovoort. Voor fotografen een ‘must’ om te lezen.
Telepathie met TeamViewer: na het artikel van december 2012 zijn er diverse ontwikkelingen gekomen die aan TeamViewer een reeks mogelijkheden toevoegen. Daartoe behoort onder meer de mogelijkheid om vanaf een pc een tablet te ‘besturen’, maar andersom kan in sommige gevallen ook. Dit artikel biedt een handleiding en uitleg over de te volgen werkwijze.
GigaHits 2014-5: Het artikel begint met een uitgebreide uitleg over de oorzaak van een fout op de vorige DVD en vervolgt met een uiteenzetting over ‘false positives’ bij virusmeldingen in de software op de DVD. Het verdient aanbeveling de diverse directories te doorlopen om te zien of er iets van je gading bij is. Vooral in de categorie Bestandsbeheer is veel nieuws te vinden, evenals in Kantoortoepassingen, waarin alternatieven voor de grotere Officepakketten te vinden zijn voor degene die alleen maar een eenvoudige tekstverwerker zoekt.
Navigeren en koppelen in LibreOffice en OpenOffice: Zoek je juist geen eenvoudige, maar een geavanceerde tekstverwerker, zonder daar meteen een paar honderd euro voor neer te moeten tellen, dan zijn OpenOffice en LibreOffice een uitkomst. Zoek je naar een beschrijving van bewerkingen als Navigeren, of Koppelen, in een van die pakketten, lees dan dit artikel.
ASAP: sneller werken met Excel: Ook al is Excel een zeer geavanceerd spreadsheet-programma, dan nog zijn er tientallen taken die in de praktijk zonder veel extra inspanning niet eenvoudig uit te voeren zijn. Gelukkig is er een toepassing die dit voor je oplost: ASAP-utilities, een product van Nederlandse bodem! Het programma biedt een scala aan invoegtoepassingen die extra functionaliteit aan Excel toevoegen.
Publiceren met Publisher: Je wilt zelf met Microsoft Publisher een programmaboekje of handleiding samenstellen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Dit artikel neemt je bij de hand en voert je langs de mogelijkheden van Publisher op basis van een voorbeeld uit de praktijk: van ontwerp tot kant-en-klaar te printen pdf, thuis of bij een printshop.
Overheid verspilt ICT-miljarden: op 15 oktober verscheen het eindrapport van het parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid. De conclusies omvatten tien punten en die liegen er niet om.
Een website maken: De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een website wilt gaan maken is ‘Wat of wie wil ik ermee bereiken, en waarom?’ Met het antwoord op die vraag kun je ook vaststellen welk pakket je wilt gebruiken. Voor een niet al te ingewikkelde website heb je geen duur pakket nodig. Dit artikel beschrijft wat je in ieder geval wél nodig hebt, afhankelijk van de werkwijze waar je voor kiest.
3D-printen: De 3D-printtechniek is voor enthousiastelingen al bereikbaar. Er zijn zelfs al tientallen boeken over geschreven. Een ervan is in het Nederlands vertaald: ‘3D-printen, Startersgids. Verder zijn er De wereld van 3D-printen en Van foto naar 3D-print. Deze boeken worden in deze boekbespreking behandeld, evenals een interessant artikel dat verscheen in Linux Magazine.

 

Categorieën