Inhoud SoftwareBus 2016-6

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat: Bijna overal te zien en te horen op Oudejaarsavond: vuurwerk. Jos van den Berge vertelt hoe je dat ‘t best kan fotograferen.
Voorwoord: René Suiker, zoals u weet, onze hoofdredacteur, blikt zowel terug als vooruit. Daarbij noemt hij ten minste één onverwachte en door een vaste groep gebruikers betreurde, ontwikkeling: het einde van de GigaHits. Het goede nieuws is dat we binnenkort weer kunnen toosten op een nieuw jaar! Benieuwd wat dat ons gaat brengen …
Einde GigaHits, en nu?: De coördinator van de GigaHits-dvd, Henk van Andel, stopt eind 2016 met zijn activiteiten. Is er een zinvol alternatief voor deze service? De GigaHits in zijn huidige vorm houdt dus op te bestaan en zit deze keer voor het laatst bij de SoftwareBus.  René Suiker bericht vanuit het bestuur over ‘hoe nu verder?’
SeniorenExpo, een mooi dagje uit met de HCC: Frans Dijkhoff is namens CompUsers sterk betrokken bij dit zesdaagse HCC!-‘event’ in Veldhoven. Het is een beurs met diverse nevenactiviteiten, want u vindt er niet alleen computerachtige zaken, maar er is ook veel vertier door artiesten, koren en orkesten. Kortom: een leuk dagje uit.
360°-Video met MagixVideo deluxe 2017: Na het vorige artikel,waarin het begrip 360-gradenvideo is uitgelegd, nu een artikel over het bewerken van 360-gradenvideo met MagixVideo deluxe 2017. Dit is iets nieuws in MagixVideo deluxe en alleen mogelijk in de Plus- of Premiumversie. (auteur: Erhard Braas)
Vliegen met een goedkope drone: Het was een koopje bij de Vomar. Voor € 35,- een drone met camera met een resolutie van 720 x 480. Gear2play 2,4 Ghz, 6 kanalen, 3 snelheden, USB-lader, 2 GB SD-kaartje. Hoe kunnen ze het maken voor dat geld? Headless mode, auto-looping en auto-return. Wat kan er misgaan? Niets toch? (auteur: Leen van Goeverden)
Platform DigiVideo op pad: Op zaterdag 5 november jl. ging onze groep een dagje naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Tweeledig doel: zowel fotograferen als converseren, oftewel: even bijpraten. (auteur: André Syrier)
Rechts Belichten: Rechts Belichten is een manier om een technisch betere foto te maken. Op internet vind je vaak als effect van deze techniek genoemd dat er minder ruis ontstaat. Veel belangrijker is dat in de donkere delen van een foto meer details zichtbaar zijn. NB: rechts belichten heeft alleen zin als je in RAW fotografeert. (auteur: Isja Nederbragt)
Vuurwerkfotografie: Tegen de tijd dat je deze aflevering van de Softwarebus leest, nadert het einde van het jaar met rasse schreden. Hoogste tijd om weer eens stil te staan bij het onderwerp ‘Vuurwerkfotografie’. (auteur: Jos van den Berge)
Je hebt wél iets te verbergen!: Een boek over onze privacy. Het boek, dat enkele maanden geleden uitkwam, is het resultaat van een onderzoek dat begon in juli 2013. De auteurs onderzoeken ‘trackers’ op pc’s en smartphones. Trackers zijn veelal ‘cookies’ die op jouw pc of smartphone achtergelaten worden. (auteur: André Reinink)
GigaHits 2016-6: Als speciaal thema is deze keer de keuze gevallen op ‘navigatie’. Niet alleen voor degenen die nog geen vast ingebouwd navigatiesysteem in de auto hebben en zich behelpen met hun mobieltje, maar ook voor degenen die buiten de auto de weg niet kwijt willen raken. Er staan vijftien navigatieprogramma’s op deze Giga­Hits. De meeste zijn gratis. Enkele hebben offlinekaarten, zodat je ook geen dure internetverbinding nodig hebt. Verder is er aandacht voor o.m. Audio en muziek, Antivirus, Video en fotografie, Hardware, Netwerken, Bestandsbeheer en nog veel meer. Vier pagina’s vol deze laatste keer! (auteur: Henk van Andel)
Windows 10 Creators Update: Project Redstone 2 – 1703: Wat is er nieuw in de aanstaande vierde grote update van Windows 10? Het is nog vrij mysterieus wat er komt. Een tipje van de sluier wordt opgelicht. Release: naar verwachting in het voorjaar van 2017. (Auteur: Rein de Jong)
Bestand geblokkeerd?: Je wilt iets doen met een bestand of map en dat blijkt niet te kunnen. Als oorzaak wordt gemeld dat in een programma of proces dat bestand is geopend. Een ander programma, zoals een bestandsbeheerder, mag het dan niet exclusief gebruiken. (Auteur: Rein de Jong)
Laagspanningsconversie: Een ‘gelijkstroomtransformator’ voor vele doeleinden. Je wilt gaan knutselen met elektronica, bijvoorbeeld een BananaPi, RaspberryPi of Arduino, maar je weet onvoldoende van elektriciteit. Dit artikel maakt je wegwijs in de geheimen ervan. (auteur: Kees van der Vlies)
Kant-en-klaar gebak: In zijn vorige bijdrage schreef André Reinink hoe je de Banana Pi, een creditcardcomputer, kunt voorzien van een bekend en veelgebruikt besturingssysteem: Debian. Verder beschreef hij hoe je via Putty (Windows) of SSH (Linux) verbinding kunt maken met de pc. Als laatste kwam de grafische desktop aan bod. Het vervolg: Verder met een voorgebakken image.
ICT, dat kun je leren: Einde van het jaar, voor menigeen de tijd van reflectie, stilstaan bij wat je zoal doet en gedaan hebt, en wat je in de toekomst wilt gaan doen. Dat kan op alle leeftijden. Ik stelde ooit eens tegen wat vrienden dat je online voor weinig tot niets heel veel van/over ICT kunt leren. Voor dit artikel gaan we eens kijken of dat verhaal wel klopt. En zo ja, wat krijg je dan voor ‘geen geld’? Eenmaal googelen levert me in een mum van tijd zo’n 150.000 hits op, daar zal vast wel iets tussen zitten. (Auteur: René Suiker)

 

Categorieën