Inhoud SoftwareBus 2018-6

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: René Suiker kijkt terug op het bijna afgelopen jaar en dan met name op de enigszins verbeterde verstandhouding met moeder HCC en ook op de in de loop van het jaar gehouden activiteiten. Vervolgens kijkt hij vooruit en wijst op de ten opzichte van voorgaande jaren nogal vroeg geplande ‘Winter-CompUfair’: al op 26 januari bent u welkom!
Kaderdag 27 oktober: Kort verslag door René Suiker. Onderwerp: welke veranderingen kunnen we doorvoeren om de toekomst van de vereniging veilig te stellen, zowel organisatorisch als wat aanbod betreft; de samenwerking verder uitbreiden?
GIMP 2.10: Eerste uitgebreide bespreking door Wessel Sijl van de nieuwe release van het open source, en nog steeds gratis, fotobewerkingsprogramma GIMP. Aan de orde komen onder mee nieuwe tools, verbeterd kleurbeheer, nieuwe of verbeterde opties, e.d.
Colofon: Hier vindt u alles wat u zou moeten weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen en dergelijke.
Videobewerken met Cyberlink Power Director 17: Hans van Kempen beschrijft de in september uitgebrachte versie 17, de verschillende pakketten en een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.
Linux op mijn Computer, wil ik dat wel?: Rinus Alberti beschrijft een manier om Linux op je pc te gebruiken zonder aantasting van het al aanwezige Windows-systeem. Het nut van deze methode is dat je nu ook onder Linux allerlei applicaties kunt uitproberen en vergelijken met de versies die ook onder Windows werken.
Fotobeheer met Total Commander: Uitgebreide beschrijving door Rein de Jong van de mogelijkheden die Total Commander bevat om foto’s te beheren, met als belangrijke optie het tonen van thumbnails!
Review PlayOnLinux: Hans Lunsing maakte een review van PlayOnLinux (POL), een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator waarmee Windows-programma’s (waaronder veel games) op Linux kunnen worden geïnstalleerd, uitgevoerd en gedeïnstalleerd. Ook de voor- en nadelen worden duidelijk aangegeven.
E-mail plus sms: Jurriën Nijkerk leverde ons dit interessante artikel over het gebruik van de diverse sociale media. De auteurs wijzen op de gevaren en onzekerheden die het gebruik van deze media met zich meebrengen, en geven een duidelijk advies voor een veilige keuze.
Scratch (het vervolg): Deel 2 van de vervolgserie over het programma Scratch, een objectgeöriënteerde programmeer-app, waarmee je heerlijk creatief bezig kunt zijn op computer of tablet. René Suiker neemt u aan de hand mee naar de leeromgeving van Scratch en ScratchJr van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in Massachusetts (USA).
Review Q4Wine: Q4Wine is een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator voor Linux. Met Q4Wine kunnen virtuele Windows-stations en applicaties worden beheerd. Het biedt toegang tot de Wine Application Database (AppDB), waarin voor een groot aantal applicaties is te vinden óf en in welke mate ze met Wine werken. Reviewer: Hans Lunsing.
Hi8 camera en Pinnacle pctv: Erhard Braas vertelt over een voorval op de CompUfair van 29 september: ‘Sep Hulst kwam bij me met een Sony Hi8-camera en een Pinnacle pctv-kastje. De vraag was uiteraard of het spul nog zou werken.’ Erhard beschrijft de mogelijkheden die deze apparatuur, die tussen 1989 en 2007 op de markt kwam, nu nog biedt.
TouchOSC: Een andere manier om een Digitaal AudioWerkstation te bedienen. Zodra je een DAW wilt bedienen met een DAW-controller kom je terecht bij dure hardware. Er zijn echter ook oplossingen met een smartphone of een tablet. Ton Valkenburgh beschrijft de Android- en iOS-App TouchOSC.
Android Pie: Google heeft zojuist Android 9.0 (Pie) gelanceerd. Hier lees je alles wat je moet weten over deze nieuwe Android-versie, de nieuwe functies en wanneer jouw toestel de update ontvangt. Bron: androidplanet.nl.
Review darktable: Een review van Isja Nederbragt over ‘darktable’: non-destructieve RAW-converter, fotoviewer en bewerker, beschikbaar voor onder meer Windows, Linux en macOS.

 

Categorieën