Inhoud SoftwareBus 2020-6

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat biedt een beeld van de mogelijke vorm van de aanstaande ALV.
René Suiker, hoofdredacteur van dit blad, blikt in zijn voorwoord terug op het afgelopen jaar en daarnaast roept hij op tot een gemeenschappelijk poging de vereniging ook volgende jaar in stand te houden. De ALV op 19 december a.s. zal uitsluitsel brengen.
Adv secretaris Advertentie: secretaris gezocht: Welke kwaliteiten zijn voor onze secretaris gewenst en hoeveel tijd vergt deze functie?
Colofon Colofon: Hier vindt u alles wat u hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Privacy Privacy in Windows 10: André Reinink neemt de privacy, een van de belangrijkste aspecten van computergebruik en internetbezoek, onder de loep. Langzamerhand gaan meer mensen beseffen wat de gevaren en nadelen zijn van onoplettenheid op dit punt. De auteur geeft gedragstips en noemt software die daarbij kan helpen. Een aanrader!
Incasso's Incasso’s SoftwareBus: Onze penningmeester a.i., Ton Valkenburgh, gaat nogmaals in op de problemen die we met de automatische incasso’s hebben ondervonden. Geslaagde automatische incasso’s zijn voor de abonnees voordeliger dan betalingen via acceptgiro’s. En ze schelen ons veel werk. Met ingang van 2022 is incasso verplicht!
Polarisatiefilter Fotograferen met filters: Mark de Rooij vergelijkt het fotograferen met filters met het bewerken van je opnamen met speciale software. Onder meer gaat hij in op de effecten van een filter bij fel zonlicht, en op het verminderen van reflecties. Tevens doet hij een leuke aanbieding met korting voor de aanschaf van een polarisatiefilter.
Versleuteling Bestandsbeveiligingen, van niks tot beter: Deze bijdrage van Kees van der Vlies gaat over het beveiligen van computerdata. U kent allemaal wel de termen als wachtwoord(beveiliging), versleuteling (of encryptie), vergrendeling, lees- en schrijfrechten, verificatie, autorisatie (authorization). En nog veel meer, zoals gebruikelijk zeer compleet!
Adv voorzitter Advertentie: voorzitter gezocht: Welke kwaliteiten zijn gewenst en hoeveel tijd vergt deze functie?
Fine Art Fine Art Printing: Een snel opkomende ster aan het fotografiefirmament is Fine Art Print. Waar eerst alleen de grote of gespecialiseerde printservices dit aanboden, zie je nu ook steeds meer kleinere enthousiaste bedrijven die dit aanbieden. Ook veel in Nederland, en dat is een mooie ontwikkeling. Een artikel van Wessel Sijl.
Raspberry Pi 400 Nostalgie? De Raspberry Pi 400!: Johan Swenker, lid van het Platform Linux, beschrijft de nieuwe Raspberry Pi 400. De RPi  kennen we inmiddels allemaal wel. Ik heb ze vaak genoeg meegenomen naar een CompUsers-bijeenkomst. *De originele RPi is klein;de RPi Zero is heel klein. De RPi 400 wordt gebruiksklaar geleverd, kant-en-klaar in een toetsenbord.
Sandisk flash drive iPhone-tip en gebruikservaringen: Interessant voor mensen met een iPhone en/of iPad met de Lightning-connector: SanDisk levert een iXpand Flash Drive. Die biedt extra opslagruimte, back-upopties, e.d., voor de Apple-telefoon en -tablet (mits voorzien van Lightning-aansluiting). Te koop met 32, 64, 128 en 256 GB-opslagruimte. Een co-productie van Ton Valkenburgh en Rob de Waal Malefijt.
Tips voor Word Handigheidjes binnen Word (en sommige ook daarbuiten): Christ van Hezik weet veel van het werken met Word en begint een reeks van tips: handigheidjes noemt hij ze. dit is aflevering 1.
Wat is VPN Wat is een VPN? En wat doet het?: Rein de Jong, een van onze veiligheidsexperts, heeft ervaring met het gebruik van een VPN. Mét zo’n aansluiting ben je veiliger dan zónder. Er zijn betaalde en gratis versies. Wat is de beste keus?
Scratch variabelen Scratch (11): Met behulp van Internet kunnen we het voor onze doelgroep mogelijk maken de producten van CompUsers in huis te halen. Scratch speelt hierbij slechts een bescheiden rol, maar je kunt er interactieve toepassingen mee maken die je ook bij andere aspecten van de hobby kunt gebruiken. Wederom een bijdrage van René Suiker.
Adv penningmeester Advertentie: penningmeester m/v gezocht: Een deels vernieuwd profiel t.o.v. vorige advertenties. Welke kwaliteitseisen stellen we aan onze penningmeester en hoeveel tijd vergt deze functie?
Jouw web Ontwerp zelf je website: Een bijdrage van Harry van Mosseveld. Er zijn diverse manieren om een website te bouwen. Als je nog (bijna) niets weet van HTML en CSS, maar toch zelf je website wilt ontwerpen, dan is een online website-builder of een CMS-programma heel geschikt.
Fotonalatenschap Fotonalatenschap: Isja Nederbragt: Iedere fotograaf - amateur of pro - herkent het probleem; al die fotobestanden: schijven (en smartphones) vol. Wat doe je er mee? Of liever, wat doen je nabestaanden ermee? Gezien de (gemiddeld) hoge leeftijd van de lezers - inclusief de auteur van dit artikel - is het niet gek om deze vraag maar eens te stellen.

 

Categorieën