Inhoud SoftwareBus 2020-5

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

SwB 2020-5 voorplaat Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat speelt in op de komende november-update voor Windows 10.
Isja Nederbragt, voorzitter a.i., wijdt haar column aan de zorgwekkende situatie op het aspect bestuurskracht bij CompUsers. Het ziet ernaar uit dat de ALV op 19 december a.s. uitsluitsel moet brengen.
Incasso's Incasso’s SoftwareBus: Onze penningmeester a.i., Ton Valkenburgh, gaat wederom in op de problemen die we met de automatische incasso’s hebben ondervonden. Automatische incasso’s die goed verlopen zijn voor de abonnees voordeliger dan betalingen via acceptgiro’s. En ze schelen ons veel werk. Met ingang van 2022 is incasso verplicht!
Privacy O ja, Privacy!: Lezers schrijven ons af en toe dat ze zich zorgen maken over hun veiligheid en privacy bij het gebruik van internet. Ze zijn soms van mening dat HCC en CompUsers initiatieven moeten nemen om de risico’s terug te dringen. Rein de Jong gaat in op deze gevoelens en geeft duidelijk aan wat je als internetter kunt doen om je privacy te beschermen.
Colofon Colofon: Hier vindt u alles wat u hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Phishing Een veiliger thuisnetwerk: Nog zo’n nuttig artikel over veiligheid, en wel specifiek met betrekking tot je thuisnetwerk. Ton Valkenburgh behandelt de aspecten die om uw speciale aandacht vragen. Veel goede tips!
Voorzitter gezocht Advertentie: voorzitter gezocht: Welke kwaliteiten zijn gewenst en hoeveel tijd vergt deze functie?
Copyright Het fotograferen van schilderijen: Naar aanleiding van een lezersvraag bechrijft Wessel Sijl hoe je het best je schilderijen kunt fotograferen zonder fouten in belichting, perspectief, e.d. Schilderijen van anderen vergen wegens copyright een heel andere benadering. Oppassen dus en eerst toestemming regelen!
Studio One De beste gratis DAW’s: Review door Leon Braam van het gratis geluidsbewerkingsprogramma Studio One 5 Prime. Het is zeer uitgebreid en wordt geleverd met een grote selectie aan gratis geluiden, loops en instrumenten.
Double Commander Double Commander: Review door André Reinink van dit gratis open source- en cross-platform bestandsbeheerprogramma, dat vele overeenkomsten kent, en ook enkele verschillen, met het commerciële Total Commander, dat overigens als voorbeeld heeft gediend.
Tagscanner TagScanner: Review door André Reinink van dit geheel gratis programma voor het beheren en organiseren van je muziekcollectie. Het bestaat sinds 1999 en wordt nog steeds onderhouden en regelmatig verbeterd.
Full Circle Hoe ik tot Linux ben gekomen: Dit is een persoonlijke weergave van hoe je in je leven ertoe kan komen bepaalde keuzes te maken. Dat geldt uiteraard op allerlei gebieden. In dit geval gaat het over de uiteindelijke keuze voor Linux. Niet onlangs, nee, al bijna vijfentwintig jaar geleden! En dan toch nog een Windows-pc erbij: voor het spelen van Fallout!
Niets is wat het lijkt Niets is wat het lijkt: Nog zo’n artikel over de bedreigingen van het internet. Wat Ton Valkenburgh hier beschrijft is de laatste tijd ook meermaals aan de orde geweest in tv-programma’s. Daarin kwamen mensen vertellen hoe ze nietsvermoedend in de val trapten van criminelen die zich voordedenals een (zeer) goede bekende, maar die achteraf bleken te beschikken over gehackte privégegevens. U bent gewaarschuwd!
PDF PDF-diensten op internet: Iedere computergebruiker weet inmiddels wat PDF is. Het staat voor Portable Document Format en maakt uitwisseling van documenten mogelijk met een flnik aantal voordelen. Dit artikel gaat over PDF-gebruik op internet. Maar waarom zou u internet nodig hebben als u zelf met uw eigen computer PDF-documenten kunt genereren, lezen en afdrukken? Kees van der Vlies (SeniorenAcademie) gaat er uitgebreid op in.
Android 11 Android 11: Begin september kwam Google met de definitieve versie van Android 11. De update is beschikbaar voor Pixel-telefoons en verschijnt de komende maanden ook voor smartphones van andere merken. Wanneer precies is onduidelijk, maar verwacht wordt dat bedrijven snel hun plannen bekendmaken. (Bron: Androidplanet.nl)
Penningmeester gezocht Advertentie: penningmeester m/v gezocht: Welke kwaliteiten worden aan onze penningmeester gesteld en hoeveel tijd vergt deze functie?
Scratch 10 Scratch (10): Met behulp van Internet kunnen we het voor onze doelgroep mogelijk maken de producten van CompUsers in huis te halen.Scratch speelt hierbij slechts een bescheiden rol, maar je kunt er interactieve toepassingen mee maken die je ook bij andere aspecten van de hobby kunt gebruiken.
Secretaris gezocht Advertentie: secretaris gezocht: Welke kwaliteiten zijn voor onze secretaris gewenst en hoeveel tijd vergt deze functie?
Windows 10 De uitrol van Windows 10 2020H2: De update staat voor de deur. De laatste maanden is er door de grote groep Insiders diepgaand getest. Wederom is de focus op stabiliteit en veiligheid, met hier en daar een cosmetische aanpassing. Dus geen lancering van killer-apps of nieuwe functionaliteit, maar wel een aantal zaken die in het oog springen. Ger Stok laat ze de revue passeren.
Categorieën