Inhoud SoftwareBus 2022-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

 

Voorplaat SwB 2022-1Voorplaat en Voorwoord: Isja Nederbragt, voorzitter a.i., kijkt terug, en, anders dan gebruikelijk, niet alleen naar het afgelopen jaar van onze vereniging, maar meer naar de zaken daarbuiten, die toch ook voor velen het leven van alledag bepalen. Tot slot gaat ze toch even in op ons clubleven en spreekt de wens uit dit dat het ooit weer normaal moge worden. Dat wensen wij ook!
Afbeeldingen verkleinenAfbeeldingen verkleinen: Een bijdrage van Joep Bär, waarin hij aangeeft hoe je afbeeldingen kunt verkleinen. Dat kan op verschillende manieren en die legt hij helder uit.
ColofonColofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
QB64BASIC in historisch perspectief: Een waardevol artikel, geschreven door Hans Lunsing, waarin hij het ontstaan en de vervolghistorie van BASIC uitgebreid weergeeft. Een zo goed als compleet overzicht van allerlei aspecten van deze programmeertaal.
Windows 11 geschiktheidGnome-Boxes: Als je overgegaan bent naar Linux heb je soms ook nog Windows nodig. Dit kan zijn voor specifieke programma’s, voor je werk, maar ook voor een vereniging waarin je actief bent. Dual-boot kan een oplossing zijn, maar soms is een virtuele machine handiger of zelfs de enige mogelijkheid. Een bijdrage van Ton Valkenburgh.
Homey bridgeHomey als domotica-controller: Gjalt Zwaagstra levert al gedurende enige maanden interessante bijdragen op het gebied van domotica. Deze bijdrage geeft een mooi overzicht van populaire apps, en ook van apparaten die met Homey werken, met een gebruikersvriendelijke interface.
ScratchScratch (15): Ook dit jaar op een laag pitje verder met Scratch, vooral omdat het gewoon heel leuk is. Het lage pitje komt omdat René Suiker al bijna alles behandeld heeft, maar er is natuurlijk altijd wel iets te leren. En zo kwam het dat hij weer een idee kreeg, los van het uitwerken van het huiswerk.
RufusMobaXterm: Een bijdrage van André Reinink. Hij schrijft o.a.: ‘Enkele jaren geleden was ik voor het eerst aan het stoeien met een mini-computer op basis van Linux. Het gebruik van een SSH-verbinding is dan nagenoeg onvermijdelijk. Vanuit Windows is ‘Putty’ een veel gebruikte oplossing. Ik ontdekte een heel fraai alternatief: MobaXterm.
FototoestelMonochrome fotografie: In eerdere edities van de SoftwareBus heeft Wessel Sijl uitleg gegeven over fotografie in zwart-wit. Of beter gezegd, hoe je een digitaal fotobestand kunt overzetten naar zwart-wit. In dit artikel gaat hij diper op de materie en en hij laat eigen fotowerk zien. Mooi hè!
Tabblad gecrashtFirefox isoleren in een Linux-cgroup: Dit artikel van Johan Swenker is geïnspireerd op een probleem van Jan, een van de leden van de HCC Linux-werkgroep in Groningen. Zijn Linux-computer crasht op (on)regelmatige tijden. De computer wordt dan door het swappen zodanig onbruikbaar dat er weinig anders op zit dan die maar uit te zetten. Binnen Linux kun je processen van elkaar isoleren met cgroups. Maar hoe werkt dat?
Nieuwe assetGames maken (3): René Suiker is in een uitgebreide inleiding ingegaan op de installatie van Unity, de betekenis van de Unity Hub en op de samenwerking met de IG Programmeren en de werkgroep Unity. Beginnen met iets te laten werken voordat we zelf gingen programmeren. Gewoon Unity laten doen wat het doet en dan kijken wat we kunnen bereiken.

 

Categorieën