Inhoud SoftwareBus 2023-4

Een aantal artikelen is beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat is gewijd aan het bouwen van een website met het gratis programma WIX, dat beschreven wordt door Harry van Mosseveld vanaf pag. 30.   
Het voorwoord is geschreven door Isja Nederbragt, voorzitter a.i., en betreft o.a. de trage afhandeling bij HCC van de opheffing van CompUsers als zelfstandige vereniging; zij wijt dat aan de bestuurswisselingen bij HCC. Daarna behandelt zij de diverse technische ontwikkelingen en de bijkomende voor- en nadelen.
De HCC!kennisdag van 17 juni jl.: René Suiker kijkt terug naar deze bijeenkomst en geeft een beknopte indruk van de diverse onderdelen ervan.
De CompUfair op 16 september a.s.: Rene Suiker blikt vooruit naar de CompUfair op 16-9 a.s.
De HCC!kennisdag op 7 oktober a.s.: Nogmaals een bijdrage door René: de komende HCC!kennisdag op 7 oktober a.s.  Wat kun je als bezoeker verwachten? Een beknopte vooruitblik.
Meta Quest 2: Erhard Braas beschrijft de mogelijkheden van de VR-bril van Meta Quest; deze zal op de komende HCC!kennisdag door hem en zijn collega’s van de Video-interessegroep gedemonstreerd worden. Leuk ook voor spellen.
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
Reisfotografie en hardware: Wessel beschrijft hoe hij omging met zijn dilemma inzake de kwaliteit van de apparatuur versus de eisen die hij stelt aan de kwaliteit van de opnamen. De keuze blijkt inmiddels minder moeilijk dan in het verleden, mede door de geweldige technische verbeteringen die de nieuwste lenzen in zich hebben. Zwaar is niet meer per se beter.
Apparaten (devices) in Linux: Aan Linux-gebruikers die wat meer van de werking van dit besturingssysteem willen weten, laat Hans Lunsing in dit artikel zien hoe in Linux de toegang tot apparaten is geregeld.
Scratch (20): Scratch is een heel dankbaar onderwerp gebleken, waar René Suiker nog niet over uitgepraat is. Hij gaat dus nog even verder. Niet alleen in de SoftwareBus, maar soms ook tijdens bijeenkomsten. In deze aflevering geeft René nieuwe ‘opdrachten’: nieuwe uitdagingen dus!
Odroid als synthesizer met Manjaro: In een vorig artikel besprak Ton Valkenburgh Odroid als synthesizer. Daarbij gebruikte hij Kubuntu als besturingssysteem. Daar liep hij vast en moest een alternatief gaan zoeken. Manjaro lijkt een goede keus. Wel moeten er enkele problemen worden opgelost. Zie pag. 22 e.v.
A Poor Man’s Smart Doorbell (1): Waarom zou je een dure ‘smart’ deurbel kopen? Omdat je voor het gemak gaat? Of omdat je graag wilt weten wie er aan jouw (voor)deur staat? Je hebt geen zin in een hobbyproject? Geen zin om zelf te knutselen? Bovenstaande kan allemaal kloppen! André Reinink geeft overwegingen om er dieper in te duiken. Pag. 26 e.v.
Website bouwen met WIX: Al eerder is er in dit blad geschreven over websites bouwen zonder kennis te hebben van HTML of CSS. Je kunt ook een site bouwen in de zogenaamde CMS-mode. Harry van Mosseveld beschrijft het programma WIX.
Categorieën