CompUsers lezingen en presentaties over Linux en Open Source Software

Tijdens bijeenkomsten van CompUsers worden lezingen en workshops gegeven over allerlei onderwerpen op het terrein van onze computerhobby. De voor deze lezingen en workshops gemaakte teksten en presentaties verschijnen naderhand op de website van CompUsers.

Presentaties die ook of alleen op Windows betrekking hebben vindt u bij de MiniCursussen. Zo zijn er presentaties over het kiezen van een geschikte digitale camera, fotobewerken met het beeldbewerkingsprogramma The GIMP, kleurkalibratie en computer ergonomie, die ook voor Linux gebruikers interessant kunnen zijn. Deze presentaties hebben het MS-PowerPoint formaat, deels MS-PowerPoint 2003, deels een oudere versie van MS-PowerPoint. Die laatste kunt u onder Linux prima bekijken met OpenOffice Impress of met de goed met Wine werkende PowerPoint viewers 1997 en 2000.

De met MS-Powerpoint 2003 gemaakte presentaties zijn met een wachtwoord beveiligd, zodat ze in Microsoft Powerpoint niet kunnen worden bewerkt maar wel gelezen. Helaas herkent OpenOffice Impress versie 1 deze niet, ondersteunt versie 2 ze niet, en kunnen ze met de PowerPoint viewers 1997 en 2000 niet worden bekeken. Alleen de PowerPoint viewer 2003 komt in aanmerking, maar deze laat zich met de huidige versie van Wine (0.9.34) niet installeren als gevolg van onvolkomenheden in de msi installer van Wine. Gelukkig blijkt het mogelijk deze viewer toch met Wine te laten werken door hem onder Windows te installeren en de geïnstalleerde bestanden naar de geschikte Wine directory onder Linux te kopiëren. Dan werkt hij gewoon. Alleen bij de eerste start zal u worden gevraagd of u de licentie accepteert. Ten behoeve van een simpele installatie onder de home directory heb ik een tarball samengesteld die u hier kunt downloaden. Pak hem ergens uit, en volg de instructies in het LEESMIJ bestand.

Teksten en presentaties over aan Linux gerelateerde onderwerpen vindt u op deze pagina. Teksten zijn in HTML of PDF formaat, en presentaties in het OpenDocument ISO formaat (ODP).

Links geactualiseerd door Hans Lunsing, 10-06-2019

^topTeksten

  Software installeren vanaf source Tijdens de DOSgg gebruikersdag op 27 september 2003 heeft Johan Swenker een workshop geleid waarin hij liet zien hoe programma's waarvan alleen de broncode beschikbaar is moeten worden geinstalleerd. Hier vindt u het draaiboek van die workshop. De drie tijdens de workshop gebruikte voorbeeldprogramma's vindt u in het pakket september2003.tar. Het is bijna 3 MByte groot.
  Introductie netwerken en servers onder Linux (PDF) Workshop gegeven door Ron van Stokkom op 23 september 2006. Aan de orde komen introductie TCP/IP, routers en firewalls, voorbeelden van servertoepassingen en hulp op afstand. Tot slot wordt ingegaan op de manier waarop je hiermee verder kunt gaan.
  Linux voor Senioren (PDF) Lezing van Cees Otte op de gebruikersdag van 10 maart 2007 over achtergronden en mogelijkheden van Linux voor Windowsgebruikers. Aan de orde komen geschiedenis, distributies, voor- en nadelen, Linux installeren, en Linux als redmiddel bij een Windows crash.

 

^topPresentaties

  Xandros, een plezierige ervaring (ODP) Een kennismaking voor Windows gebruikers met een Linux systeem, door Florus Vogelaar.
Xandros Desktop is een mogelijk alternatief voor Windows. Er zijn twee edities: Standaard en De Luxe. De Luxe editie bevat onder meer Codeweavers Crossover Office, waarmee u MS-Office onder Linux kunt gebruiken.
  Programma's installeren in Ubuntu Workshop gegeven door Jan Stedehouder op 21 april 2007. In deze workshop maakt u kennis met een aantal verschillende manieren om software te installeren onder Ubuntu Linux:
  • Installeren/verwijderen...
  • Synaptic
  • Installatie via de commandoregel: apt-get
  • Aptitude
  • Autopackage
  • Klik
  • Click-and-Run
Elk van deze manieren wordt geïllustreerd met schermbeelden: Één of twee in de bijgaande presentatie, en meer in de bij elke manier behorende map. Presentatie en mappen met schermbeelden vindt u in het te downloaden zip bestand.
  ODF, het OpenDocument Format Lezing gegeven door Cor Nouws op 19 april 2008. Onderwerp is ODF, het OpenDocument Format, de door ISO gecertificeerde standaard voor kantoordocumenten in de vorm van teksten, spreadsheets, presentaties etc. Bovendien gaat Cor in op het belangrijkste opensource kantoorpakket, OpenOffice.org, dat ODF als standaard formaat toepast. OpenOffice.org is voor verscheidene besturingssystemen - onder meer Windows en Linux - en in vele talen - meer dan 80 - beschikbaar, en wordt ondersteund door grote bedrijven als Sun, IBM, Google etc.

^top

Categorieën