Maatregelen tegen spam

Niemand ontvangt graag spam. Daarom zijn op deze website enkele maatregelen genomen om te voorkomen dat e-mailadressen kunnen worden "geoogst" en dat onze (contact)formulieren worden misbruikt om spam te verspreiden:

  1. In principe worden er geen e-mailadressen op de website vermeld.
  2. E-mailverkeer loopt via contactformulieren waarop geen e-mailadres is te vinden.
  3. Het recht een account op de website aan te maken, en - daaraan gekoppeld - op geselecteerde artikelen te kunnen reageren is strict voorbehouden aan leden en donateurs van CompUsers en abonnees van de SoftwareBus.
  4. Er is een speciaal programma geïnstalleerd dat spamming via formulieren (registratie, login, contact, reacties op artikelen) probeert tegen te houden.

Honeypot

HoneypotDat anti-spam programma's heet "honeypot" (ofwel honingpot). Honeypot gebruikt twee methoden om te verhinderen dat spam bots formulieren op de site kunnen invullen en indienen: die van de pot honing en die van de tijdsduur.

Een voor een gewone gebruiker onzichtbaar veld op het formulier dient als pot honing. Net zoals een beer door een pot honing wordt aangetrokken worden spam bots aangetrokken door velden op een formulier, vooral velden die de bot de mogelijkheid lijken te geven er een link naar zijn eigen website in te zetten. De naam van dat onzichtbare veld moet suggeren dat het voor een link is bedoeld, zoals de naam "url" of "home page". Als honeypot ziet dat dit veld, dat een echte gebruiker niet ziet, is ingevuld zal het indiening van het formulier tegenhouden.

De tijd die het kost een formulier in te vullen kan ook duiden op een geautomatiseerde invulling zoals door een spam bot. Het kost een gewone gebruiker tenminste een aantal seconden om het formulier in te vullen, terwijl een spam bot dat meestal veel sneller doet. Per slot van rekening is het de bedoeling van een spam bot zoveel mogelijk formulieren in zo kort mogelijke tijd in te vullen. Op onze website is de grens op 5 seconden gezet. Wordt het formulier sneller ingevuld, dan neemt honeypot aan dat het om een spam bot gaat, en zal het indiening van het formulier weigeren. Neem dus tenminste 5 seconden de tijd om een formulier in te vullen!

Deze methode is redelijk effectief tegen veel spam bots en is niet zo opdringerig als CAPTCHA's of andere methoden waar een echte gebruiker last van heeft.

 

Categorieën