Inhoud SoftwareBus 2022-4

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2022-4Voorplaat en Voorwoord: HCC heeft als seizoensthema een belangrijke keuze gemaakt: en wel Linux Mint Cinnamon. De komende bijeenkomsten, ook die van CompUsers, zullen daar voor een belangrijk deel aan gewijd worden. Neem je laptop of pc mee, kom naar een workshop en volg de aanwijzingen om Linux te installeren en te configureren. Wel even aanmelden op de website (na inloggen).
CompUfair(Mega)CompUfair en HCC!kennisdag: We komen er weer aan. Voorheen, toen we nog drie bijeenkomsten per jaar hielden, was de septemberuitgave een heel bijzondere. Intussen zijn de tijden veranderd, we hebben nog maar twee bijeenkomsten per jaar, de zustergroeperingen zijn altijd welkom en de commercie is niet meer geïnteresseerd. De tijden zijn veranderd, maar er zijn ook een aantal zaken hetzelfde gebleven.
ColofonColofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
LinuxWaarom Linux?: De introductie van Windows 11 met zijn strenge hardware-eisen heeft menig gebruiker naar alternatieven doen zoeken. In deze bijdrage van Hans Lunsing en Ton Valkenburgh wordt een aantal redenen genoemd waarom Linux een goede keuze kan zijn.
Package managerPackagemanagers Winget en Scoop: André Reinink wijst op een handig alternatief voor het installeren van Windows software. Het gebruik van een packagemanager maakt het de Windows pc gebruiker een stuk makkelijker. Ook doorgewinterde ict'ers kunnen hun voordeel ermee doen. In dit artikel Winget en Scoop, maar er zijn er meer.
AlgoritmenAlgoritmen: Er wordt veel over algoritmen gepraat en geschreven. De een vindt ze een verademing, de ander een bedreiging. Reden dus om te onderzoeken hoe het zit. En, zoals altijd, ligt de waarheid ergens in het midden. Geschreven door Isja Nederbragt,
DMAOver DMA en DSA: Een bijdrage van HCC!apple, door Bert van Dijk. De Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) zijn twee Europese wetten die op heel veel gebieden gevolgen gaan krijgen. Beide wetten zijn bedoeld om de macht van grote techbedrijven in te perken, bv. Apple. Wat moet Apple allemaal veranderen?
Linux Mint proberenLinux Mint uitproberen: Als je de gedachte heb gekregen dat Linux iets voor jou kan zijn, wil je het op een simpele manier uitproberen. In dit artikel van Ton Valkenburgh kun je zien hoe je dat het beste aanpakt en of je tegen problemen aan kunt lopen; ook zeer geschikt voor iets oudere computers.
Windows 11Windows 11, een tussenbalans: Het is nu een half jaar na de introductie van het nieuwe besturingssysteem Windows 11. Een artikel van Ger Stok, waarin hij aangeeft wat hij ervan vindt en ook wat hij erover hoorde van diverse Windows-gebruikers. Er is nogal wat kritiek.
VersleutelingVersleuteling van een reeks bytes (2): Hans Lunsing laat zien hoe dit algoritme in FreeBASIC kan worden geprogrammeerd. FreeBASIC is een moderne, veelzijdige BASIC-programmeertaal. Zijn compiler, fbc (van FreeBASIC Compiler), wordt uitgebracht onder een open source licentie, de GPL versie 2, en is dus gratis te gebruiken. Hij is beschikbaar voor zowel Linux als Windows.
KompoZerKompoZer: In de vorige SoftwareBus schreef Harry van Mosseveld over websites maken in HTML en CSS met KompoZer en over hoe gemakkelijk dat toe te passen is, en ook waar je dat programma kunt vinden. Het is geschikt voor Windows, Apple en Linux. KompoZer is een gebruikersvriendelijke HTML-editor volgens het principe wysiwyg (what you see is what you get).
GIMPGIMP release notes: In de SoftwareBus staan regelmatig artikelen over het fotobewerkingsprogramma GIMP. Deze bijdrage van Wessel Sijl betreft de informatie op de website van GIMP als er een nieuwe release is uitgebracht: de zogeheten release notes. Lees deze altijd alvorens (een nieuwe versie van) GIMP te installeren!

 

Categorieën