Inhoud SoftwareBus 2022-5

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2022-5Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat is deze keer gewijd aan het programma Hyper-V. Een virtualisatieprogramma uit de categorie Domotica. Leer hoe u Hyper-V op uw Windows 10-thuiscomputer kunt gebruiken om virtuele machines op uw computer te maken. 
In het Voorwoord beschrijft Ton Valkenburgh de ontwikkelingen die geleid hebben tot de hardware en software waarover we tegenwoordig beschikken: een wereld van verschil met vroeger!
HCC Kennisdag 2022-10-08HCC!kennisdag, een terugblik: René Suiker kijkt terug naar de Kennisdag die op 8 oktober plaatsvond in Houten, o.m. met een opsomming van de aanwezige interessegroepen en de diverse lezingen. Met dank aan o.m. Isja Nederbragt voor de foto’s.
colofonColofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
ALV 17 sept 2022De (Mega)CompUfair van 17-9: Alweer een bijdrage van René, onze hoofdredacteur, die met zijn vlotte pen al menig artikel aanleverde. Compliment! In dit artikel heeft hij een kort verslag opgenomen van de extra ALV die in De Bilt gehouden werd, met daarin ook een indruk van de sfeer en hoe fijn het was om weer bekenden te ontmoeten en over de hobby te kletsen.
VerjongingVerjonging: Een beschouwing over onze ‘vereniging’: een status die dit jaar afloopt en dan zijn we alleen nog een interessegroep van de HCC. Wat zal de toekomst ons brengen? René Suiker waagt zich aan enkele bespiegelingen over mogelijke toekomstscenario’s. Kunnen we bijeenkomsten blijven organiseren? Kan de samenwerking tussen NewTech Park en HCC een positief effect hebben, met meerwaarde voor instromende jeugdleden?
RaindropRaindrop.io in detail: André Reinink beschrijft de voordelen van bookmark-manager Raindrop.io. Eerder (in nr. 2022-2) deed hij dat over Floccus, maar Raindrop bevalt hem beter. Zoals u wel weet: wat Engelstaligen bookmarks noemen, noemen wij bladwijzers. Handig hulpmiddel om je veelgebruikte websites vast te leggen en terug te vinden.
Linux Mint 21 CinnamonLinux Mint Cinnamon configureren: Na het installeren van Linux komt de vraag naar boven: wat nu? Nu moet je nog zorgen dat je een plezierige werkomgeving op je nieuwe systeem creëert. In dit artikel laat Ton Valkenburgh zien waar je de belangrijkste instellingen vindt om dat voor elkaar te krijgen.
your site needs HTTPSDe internetstandaarden: Om wereldwijd gegevens tussen verschillende computers te kunnen uitwisselen, zijn internationale afspraken nodig over de manier waarop de computers met elkaar communiceren. Deze afspraken noemen we Internetstandaarden of -protocollen.Een bijdrage van Joep Bär. Hij komt ook nog met een vervolg hierop.
AarghHelp! Mijn inktjetprinter is verstopt: Nee hij is niet verstopt, maar staat gewoon op je bureau. Wessel Sijl behandelt in dit artikel het voorkomen en zo nodig verhelpen van problemen die dichtgeslibde spuitmondjes veroorzaken, net als je een mooie afdruk wilt maken.
Windows 11 22H2Windows 11 22H2 is gearriveerd: Op 20 september maakte Microsoft bekend dat de uitrol van de nieuwe versie van Windows 11 gestart was. Velen zijn er dan als de kippen bij om een en ander uit te proberen. Of dat zonder slag of stoot is gegaan? Een artikel van Ger Stok, waarin hij aangeeft wat men ervan vindt. Er is opnieuw kritiek op MS.
Microsoft Hyper-VVirtualisatie in Windows: In dit artikel behandelt Gjalt Zwaagstra het programma Hyper-V, een programma waarmee je een computer kunt voorzien van zgn. ‘virtual machines’. Als je een Windows Home-versie hebt gaat het net iets anders dan bij de Pro- en Enterprise-versies.
ScratchScratch (17): Volgens een onderzoek van Hans Lunsing op onze website is Scratch een van de meest gedownloade artikelen die in de SoftwareBus zijn gepubliceerd. Niet zo gek natuurlijk met die glasheldere uitleg en beschrijving door René Suiker. En kennelijk voorziet het in een behoefte.

 

Categorieën