Inhoud SoftwareBus 2022-3

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat SwB 2022-3Voorplaat en Voorwoord: De zomer komt eraan, dus hebben we een voorplaat gekozen die ons in zomerse stemming kan brengen. Nu maar hopen dat het ook zo uitwerkt. 😉 In het voorwoord neemt Isja ons mee naar de toekomstige situatie: de geplande ontbinding van de vereniging en de overgang van de SoftwareBus naar de HCC. En:uiteindelijk blijken er toch twee bestuurskandidaten te zijn! Zie onder ‘Even voorstellen…’.
CompUfairTerugblik CompUfair op 23 april: Een heldere terugblik op de CompUfair van 23 april, wederom opgesteld door René Suiker. Hij weet de sfeer goed te treffen en beschrijft uitgebreid de paneldiscussie, evenals een aantal interessante lezingen.
ALVVerslag ALV op 23 april: Voor het eerst sinds lange tijd was het weer mogelijk fysiek bijeen te komen, dus zowel in de CompUfair als in de Algemene Ledenvergadering. Isja heeft de belangrijkste zaken in een kort verslag samengevat. De volledige notulen staan op de website. Wel even inloggen!
Even voorstellenEven voorstellen…: Twee bestuurskandidaten stellen zich voor: Ruud de Boer en Silvester van Baaren. Beiden worden momenteel ingewerkt.
Advertentie ac coordinatorAdvertentie Activiteitencoördinator: Wegens gezondheidsproblemen heeft Gerard Vink moeten besluiten zijn functie neer te leggen. We zoeken nu naar twee of drie vervangers, die liefst gezamenlijk deze taak weer oppakken.
ColofonColofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, nabestellen van jaargangen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
VirtualBoxWindows 11 in VirtualBox: Uiteraard wil je weten of de programma’s die je gebruikt onder Windows 10 nog werken onder Windows 11. Pas als je dat weet kun je zonder veel problemen overgaan naar Windows 11. Dit artikel is gemaakt naar aanleiding van vragen op het webinar: ‘Windows 11 op een niet-compatibel systeem’. Zie de website.
CorelDRAWCorelDRAW (deel 3): Vervolg over de Graphics Suite 2022. Weer uitstekend uitgewerkt door René Suiker. Hij weet heel goed aan te duiden wat de diverse onderdelen van de suite aan nuttige toepassing bieden en werkt dat tamelijk ruim uit. Mooi voor beeldbewerkers.
Games makenGames maken (4): En zo komen we weer bij elkaar voor Game Design. Vorige keer had René grootse plannen, maar was de beschikbare ruimte in de SoftwareBus niet toereikend. Als hoofdredacteur weet René waar we vandaan komen en doet het hem deugd dat we ons magazine zo vol krijgen, met aandacht voor zo veel thema’s.
VideobewerkingVideobewerkingssoftware: Een van de terugkerende vragen aan Erhard Braas tijdens bijeenkomsten is: ‘Welk programma kan ik het best gebruiken en wat kost dat?’ Het antwoord op die vraag is niet heel simpel te geven. De een wil alleen een beetje knippen en plakken en dan delen, de ander wil een uitgebreid reisverslag maken en dat delen op dvd.
ScratchScratch (16): Het feuilleton krijgt weer een vervolg door René. Niet omdat er zo veel nieuwe ontwikkelingen zijn, maar gewoon omdat hij het niet kan laten. Hij heeft zelfs het idee opgevat om zijn beslommeringen rondom Scratch ook in boekvorm uit te gaan geven, maar zo ver is het nog niet. Misschien dat er dan een keer een boekreview in de SoftwareBus komt over Scratch. We wachten af.
GeheugenkaartenWe gaan op reis en nemen mee…: Welke kleine en nuttige foto-accessoires moeten we niet vergeten? De zomervakantie is in aantocht, en dat is voor velen de tijd waarin wordt gereisd én veel gefotografeerd. In eigen land, of in een (ver) buitenland. Er zijn 1001 boeken en artikelen over fotografie verschenen, met daarin tips over waaruit je foto-uitrusting zou moeten bestaan. Weer een fijne bijdrage van Wessel Sijl.
XioamiDe smartphones van Xiaomi: In de nieuwsbrief van HCC is in 2021 melding gemaakt van een artikel van het National Cyber Security Center (NCSC) van Litouwen, dat een onderzoek heeft gedaan naar Chinese telefoons. Het onderzoek wees uit dat er censuur was ingebouwd in de software van telefoons van Xiaomi. Op de OnePlus 8T 5G viel weinig aan te merken, maar de Mi 10T 5G van Xiaomi kreeg er flink van langs.
VersleutelingVersleuteling van een reeks bytes, bijvoorbeeld een tekst of een heel bestand: Om berichten tussen twee personen uit te wisselen zonder dat derden mee kunnen lezen, en om informatie in het algemeen privé te houden, worden die berichten en informatie versleuteld tot geheimschrift. Alleen iemand die over de juiste sleutel beschikt kan het geheimschrift ontcijferen (ontsleutelen) tot leesbare tekst dan wel bruikbare informatie. Hans Lunsing beschrijft in deze bijdrage een door hem ontwikkeld symmetrisch versleutelingsalgoritme. De sleutel is een getal dat heel groot kan zijn, en daarom in principe erg moeilijk te achterhalen is.

 

Categorieën