Inhoud SoftwareBus 2023-1

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat is deze keer gewijd aan de ‘Raspberry Pi en muziek’. Veel interessante ontwikkelingen op het gebied van muziek onder Linux worden ook gebruikt voor toepassingen met de Raspberry Pi. Met het toenemen van de processorkracht van de Pi wordt dit steeds interessanter. Ton Valkenburgh bespreekt een aantal ontwikkelingen.
De internetstandaarden (3): Hoe voorkom je misbruik van je e-mailadres? In dit artikel worden weer de beveiligingsinstellingen besproken. Vervolg op de artikelen van Joep Bär in Softwarebus nr. 2022-5 en -6. Veiligheid voor alles!
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
MIDI via een Local Area Netwerk (LAN): Bij een uitgebreide collectie synthesizers wordt het al gauw een warboel aan verbindingskabels. Ook laten USB-verbindingen geen al te grote afstanden toe. Een local area netwerk kan hier uitkomst bieden.
DigiFoto kijkt uit naar 2023: ‘Het platform DigiFoto beraadt zich op een actief nieuw seizoen’, schrijft Wessel Sijl. Gelukkig kon in 2022 weer een aantal vertrouwde ‘live’-activiteiten door HCC, CompUsers én het platform DigiFoto worden opgepakt: gewoon live met elkaar optrekken, netwerken, ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen of gewoon even kletsen. Meer nieuws in de loop van het jaar.
Serato Studio: Gratis beatmaking software. Leon Braam bespreekt versie 1.7.1. van dit softwareprogramma, die ook als review is opgenomen op onze website. Met de beschikbare faciliteiten kan met name de beginnende beatmaker prima uit de voeten. Het programma is makkelijk te doorgronden, is stabiel en biedt de kans te upgraden naar een betaalde/uitgebreide versie
Waarover wilt u lezen in de SoftwareBus?: Topper is een artikel over Linux Mint, maar andere artikelen over Linux doen het ook wel goed. Windows krijgt veel aandacht en wordt goed gelezen. Er zijn artikelen over vele onderwerpen die minder vaak worden gelezen, maar bij elkaar zijn het er wel heel veel. Variatie in onderwerpen noemen we dat. Ten slotte, er is geen enkel artikel dat nooit wordt gedownload. Dat is een troost voor onze auteurs. Uitgezocht door Hans Lunsing en voor ons leesbaar gemaakt door Isja Nederbragt.
iPhone, iPad of Android?: Een bijdrage, aangeleverd door Bert van Dijk, vrijwilliger HCC!apple, waarin het gaat over de vraag ‘Wat is beter? Apple of Android?’ En dan gaat het uiteraard over smartphones. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, voornamelijk op het gebied van veiligheid en de vrijheid die je hebt bij wat je kunt instellen.
De Raspberry Pi en muziek: Veel interessante ontwikkelingen op het gebied van muziek onder Linux worden ook gebruikt voor toepassingen met de Raspberry Pi. Met het toenemen van de processorkracht van de Pi wordt dit steeds interessanter. In dit artikel bespreekt Ton Valkenburgh een aantal van deze ontwikkelingen.
Foto’s beheren, hoe dan? (2): Vervolg op de eerste bijdrage van Brigitte van Berkel, zie SwB 2022-6. In dit artikel legt zij uit hoe je kunt labelen op een Android-telefoon en op de computer met het gratis programma Darktable.
Thonny of Tasmota?: Domotica programmeren? Domotica is het toepassen van elektronica en bij de automatisering van processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf. Het woord ‘domotica’ is een samentrekking van de termen ‘domus’ en het achtervoegsel ‘-tica’ dat kan duiden op ‘toegepaste wetenschap . Geschreven door André Reinink.
Categorieën