Inhoud SoftwareBus 2023-2

Een aantal artikelen zijn beschikbaar als pdf bestand. Klik op een link of de bijbehorende afbeelding om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Voorplaat en Voorwoord: De voorplaat toont deze keer het logo van ‘Cloud Network Endpoint’, een website waar het o.m. gaat over Cybercrime. Ton Valkenburgh beschrijft ontwikkelingen op het gebied van ‘encryptie’. Te lezen in dit nummer vanaf bladzijde 18. Niet geheel toevallig hebben we het voorwoord ook deels te danken aan Ton. Hij heeft geëxperimenteerd met ChatGPT en toont het resultaat, dus als je het vindt afwijken van de gebruikelijke stijl, dan weet je hoe het kan komen…
CompUfair en ALV op 22 april 2023: Vooruitblik op de presentaties, workshops, verkoop van producten, e.d. Op zaterdag 22 april 2023 is er in het H.F. Witte Centrum in de Bilt weer een CompUfair. Alle Platforms en veel Interessegroepen zullen er zijn. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden. Samengesteld door Leen van Goeverden en René Suiker.
De Kaderdag – een terugblik: Nog volop herstellend van zijn infarct besloot René Suiker toch deel te nemen aan de Kaderdag op 11 februari jl. én erover te rapporteren in de SoftwareBus. Dat doet hij met de ons van hem bekende degelijkheid.
Colofon: Hier vind je alles wat je hoort te weten over het op de website inzien van reeds verschenen bladen en over het melden van verhuizing, overlijden, opzeggen, tarieven, en dergelijke. Lees het eens door!
HCC!kennisdag van 25 maart 2023: Een ruime terugblik op een geslaagde dag, wederom van René Suiker, die er maar niet genoeg van kan krijgen. En: hij schrijft erover, zodat de wegblijvers toch weten wat ze gemist hebben.
Snelle website. Afbeeldingen: Niemand wil lang wachten op een opgevraagde webpagina. Er zijn gelukkig diverse manieren om er als websitebouwer of webmaster voor te zorgen dat lang wachten niet nodig is. Joep Bär beschrijft mogelijkheden om de laadtijd van foto’s en andere afbeeldingen zo kort mogelijk te houden.
Scratch (18): Het bloed kruipt bij René Suiker waar het eigenlijk niet gaan kan zegt hij: ‘Ik moet het momenteel erg rustig aan doen en mag me vooral niet druk maken’. Toch kan hij het niet laten een vervolgaflevering van Scratch aan te leveren (nu al nr. 18!).
ChatGPT: We worden op dit moment overstroomd met berichten over kunstmatige intelligentie (AI). De een ziet het als een bedreiging, maar de ander ziet een leven zonder arbeid in het verschiet waarbij robots het werk verrichten. De storm over ChatGPT en het gebruik daarvan door o.a. Microsoft vraagt erom het eens nader te bekijken. Door Ton Valkenburgh.
Encryptie voor pc en laptop: De pc of laptop bevat steeds meer gegevens van ons. Niet alleen bankgegevens, maar ook kopieën van identiteitspapieren en privéfoto’s. Bij het verlies of een diefstal willen we niet dat deze gegevens in handen van anderen vallen. Hoe kunnen we ons het beste daartegen beschermen en waarop moet je dan letten? Ton Valkenburgh beschrijft hoe.
Tiny 11 van NTdev: Met deze software kun je Windows 11 op een oude laptop of pc zetten! Hoe? Dat wordt beschreven door Frans Dijkhoff.
Inspiratie (voor fotografen): Wessel Sijl zegt: ‘Kijk eens naar het werk van andere fotografen. Veel vrijetijdsfotografen doen weinig met de camera tijdens het winterseizoen. Vooral de donkerste dagen in december en januari moeten het ontgelden. Het lijkt wel alsof veel zon of helder licht een must zijn voor een geslaagde foto. Dat is jammer, en ook niet terecht.’
Odroid: Er zijn veel toepassingen voor de Raspberry Pi. In de loop der tijd verscheen er een aantal klonen van de Pi op de markt, bv. van Odroid, dat veel gemeen heeft met de Pi. In dit artikel wil Ton Valkenburgh laten zien wat zijn plannen zijn met een Odroid-board:
Platform DigiFoto gaat (weer) eropuit: Samen met HCC!fotovideo. Wessel Sijl schrijft erover: De foto-excursie is een van de traditionele (jaarlijkse) activiteiten van het Platform DigiFoto. Na een aantal jaren van uitstel als gevolg van de corona-pandemie wordt de draad weer opgepakt. We hebben er zin in, en ditmaal gaan we (weer eens) een stad in: Zutphen.
Categorieën