DigiFoto kijkt uit naar 2023

Het platform DigiFoto beraadt zich op een actief nieuw seizoen

Na een aantal vervelende jaren, geteisterd door corona, konden in het afgelopen jaar - gelukkig - weer een aantal vertrouwde "live" activiteiten door HCC, CompUsers én het platform DigiFoto van CompUsers als vanouds worden opgepakt. Er is niets tegen alternatieve sessies via het beeldscherm, en tijdens de lockdowns heeft dat alleszins goed gewerkt, maar gewoon live met elkaar optrekken, netwerken, ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen of gewoon even kletsen over van alles en nog wat, is toch echt veel leuker, nuttiger en gezelliger. Voor de coördinatoren van het platform DigiFoto was dat aanleiding om in de herfst van het afgelopen jaar de eerste plannen voor dit jaar 2023 te ontvouwen. Het moet weer een ouderwets leuk en degelijk seizoen worden. We laten de lezers graag even meekijken in de keuken. Er volgt uiteraard meer nieuws in de loop van het jaar.

Voortdurende aandacht voor fotografietoepassingen

DigiFoto is in de regel present tijdens de CompUfairs, en dat wordt voortgezet. Er is altijd veel belangstelling voor het demonstreren van populaire fotografietoepassingen, aan de tafel van DigiFoto of tijdens lezingen, en daarop wordt weer stevig ingezet. Behalve het paraat hebben van het door vele fotografen gebruikte Adobe Photoshop en Lightroom, wordt ook overwogen om Luminar aan te schaffen. Dit programma verheugt zich in een groeiende belangstelling, en DigiFoto wil daarop inspelen.

Verder wil DigiFoto, net als voorgaande jaren, ook veel aandacht blijven vestigen op open-source programma's, zoals bijvoorbeeld GIMP en Darktable. Enerzijds omdat dit aanhaakt op (de groeiende aandacht voor) Linux, en anderzijds omdat veel leden behoefte hebben aan gratis of betaalbare fotografische toepassingen, die breed en creatief kunnen worden ingezet. Niet alleen draaiend onder Linux, maar uiteraard ook geschikt voor andere platformen zoals Windows. De verwachting is dat, mede door de snel stijgende prijzen en het feit dat huishoudens in het algemeen wat minder te besteden hebben of krijgen, dit ook in een behoefte voorziet.

Veel toepassingen krijgen evenveel aandacht 
 

Overigens gaat DigiFoto ook weer (en meer) aandacht besteden aan fotografie-apps voor telefoons en tablets, omdat wordt vastgesteld dat steeds meer mensen, ook onze leden, fotograferen met de smartphone. En verder omdat de smartphone steeds beter presteert als camera.        
Tenslotte wordt voor wat betreft het gebruik van toepassingen ook aandacht besteed aan het maken van slideshows, waaronder met het populaire Magix Photostory Deluxe, en ook andere fraaie toepassingen.

Excursie

Na dit een aantal jaren te hebben moeten overslaan (we hebben het node gemist !), wordt in 2023 weer een foto-excursie georganiseerd, en ditmaal zal de bestemming Zutphen zijn. Behalve dat het een bezienswaardige, gastvrije en overzichtelijke stad is, is Zutphen goed bereikbaar met eigen vervoer én met het openbaar vervoer. Qua foto-onderwerpen is er voor elk wat wils: historie, stadslandschap, urban impressions, de IJssel met de haven en zijn fraaie uiterwaarden, enz.. Een datum is nog niet bepaald, maar het zal naar alle waarschijnlijkheid op een zaterdag in de maand mei zijn. Beoogd is om deze excursie samen met de Interessegroep FotoVideo te organiseren, en daarvoor zijn de eerste (wederzijds enthousiaste) contacten al gelegd. Nader nieuws volgt in het voorjaar.

Het altijd fotogenieke Zutphen        
 

Bijdrages voor de CompUfairs

Zoals hiervoor al vermeld, zullen veel toepassingen worden gedemonstreerd aan de tafel van DigiFoto. Komend jaar wordt het wat anders aangepakt: niet meer alleen over de schouder van iemand meekijken op een laptop, maar de demo's (of uitleg) beter zichtbaar maken voor een breder publiek, door het te tonen op groot beeldscherm, en waarvoor een aantal stoelen worden opgesteld. Het worden als het ware "mini lezingen" waarvoor niet een apart zaaltje wordt gebruikt. Extra leuk en leerzaam wordt het als leden daarvoor hun eigen foto’s meenemen, die ter plaatse met de demo kunnen worden gecorrigeerd of (creatief) bewerkt. Gewoon doen! Een USB-stick in de broekzak meenemen, met daarop je foto's, zal zeker niet de grootste moeite zijn. Overigens blijft persoonlijk maatwerk, voor het beantwoorden van vragen of bespreken van allerlei zaken over fotografie, al of niet met ondersteuning van de laptops van DigiFoto, natuurlijk ook mogelijk.

Verder zal met enige regelmaat zo'n opvouwbare ministudio worden opgebouwd. Dan kan ter plaatse actief worden gefotografeerd; niet alleen omdat het leuk is, maar ook als middel om vragen over het fotograferen zelf, of over de gebruikte camera of lenzen aan de orde te stellen. Leden kunnen altijd eigen spulletjes meenemen, die ze zelf in de ministudio kunnen fotograferen. Desgewenst wordt het onder auspiciën van een van de coördinatoren aansluitend bewerkt, bijvoorbeeld om een bepaald programma beter te leren kennen.

   
Fotograferen met de ministudio. Leuk en leerzaam     
 

Afgezien van de beoogde "mini lezingen" aan tafel, zal DigiFoto ook weer lezingen in een van de beschikbare zaaltjes verzorgen. Er staat onder andere een lezing over het werken met Luminar in de planning, alsmede een lezing met een demo van hoe een doorlopende fotoshow met ondersteunende muziek kan worden gemaakt. De exacte datums waarop deze, en eventueel andere lezingen worden gegeven, worden nog nader bekend gemaakt.

In vorige jaren zijn leden aangespoord om eigen foto's mee te nemen. Niet (alleen) om die te bewerken, maar ook om ze inhoudelijk te bespreken. Ook daarvoor is het de bedoeling om dat voor een wat groter publiek te doen, waarbij de foto’s op een groot scherm worden getoond. Ook daarover volgt nader bericht. Maar het staat, los van enige aankondiging, altijd vrij om eigen fotowerk mee te nemen en ter bespreking voor te leggen.

Tonen van foto's

Zoals niet onbegrijpelijk voor een computerclub, waar alles om bits en bytes draait, worden foto's meestal op beeldscherm getoond. Daar is niets op tegen. DigiFoto gebruikt vaak, zoals op de CompUfairs, een groot scherm om foto's te presenteren. Bijvoorbeeld met doorlopende slideshows. Maar tijdens de laatste CompUfairs (en een paar maal op de HCC Kennisdagen in Houten) is ook geprint fotowerk getoond. En daarvoor blijkt veel belangstelling te bestaan: het in alle rust een fraaie print (al of niet gepresenteerd in een passe-partout, of ingelijst) kunnen bekijken. Daarom gaat DigiFoto op zoek naar presentatierekken, of iets dergelijks, waaraan fotowerk in geprinte c.q. ingelijste vorm kan worden opgehangen. Ooit heeft DigiFoto voor een van de CompUfairs een presentatierek geleend van de lokale Biltse fotoclub, en dat beviel goed. Zo'n opstelling kan een fraai "uithangbord" worden voor foto's van leden. En zeg nu zelf: het is toch ontzettend leuk en eervol als je fotowerk aan een groot publiek kan worden getoond?!

Is dit alles wat DigiFoto voor 2023 in petto heeft ? Allerminst, dit is slechts een eerste en globale indruk van wat er gaat komen. Houd dus de website van HCC!compusers in de gaten voor wat er nog meer wordt voorgekookt. En verder zullen met de mailings van CompUsers en via de SoftwareBus aankondigingen worden gedaan van de activiteiten van het platform DigiFoto.

Heb je zin om organisatorisch aan een van de activiteiten bij te dragen, of heb je leuke aanvullende ideeën ? Extra handen én ideeën kan het platform DigiFoto altijd goed gebruiken. Schroom niet, en neem contact op met de coördinatoren op de CompUfairs, of stuur een bericht via de contactpagina van DigiFoto.

Laat 2023 een prachtig en uitdagend fotojaar worden ! 

Wessel Sijl, november 2022

Categorieën