Artikelen in de SoftwareBus over Linux (2007-2013)

Op deze pagina vindt u artikelen over Linux die in de periode 2007-2013 in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
2012-6 Spelen in Linux met Windows: ‘Linux. Ik weet dat het heel goed is, dat het gratis is, dat je het zonder beperkingen kunt gebruiken, dat het een prima alternatief is voor Windows, en dat er heel veel software voor is, maar helaas, het is niet voor mij. Want mijn lievelingsprogramma, waar ik echt niet zonder kan, is er niet voor Linux.’
2012-3

Ubuntu 12.04 LTS vs Linux Mint 12: Lange tijd was het Ubuntu wat de klok sloeg. Maar de laatste tijd is Linux Mint (ook op Ubuntu gebaseerd) sterk in opkomst. Johan Swenker heeft tijdens de CompUfair op 21 april uitgelegd waarom. En in de SoftwareBus wordt het toegelicht voor degenen die zijn lezing niet bijwoonden.

2012-2

The Lunsing Family: Voor velen is het vanzelfsprekend dat je Windows op je pc hebt. Maar een steeds groter wordende groep predikt het Linux-evangelie. Dat doet ook Hans Lunsing (Platform Linux), maar zijn vrouw (Isja Nederbragt, Platform DigiFoto) gebruikt desondanks een Windows-pc. Hans is dus geen fanaticus, hij bekijkt graag de dingen vanuit verschillende perspectieven. De voordelen van Linux zijn vele, maar niet iedereen is geïnteresseerd in cryptische commandoregels. Daarom heeft Linux ook uitstekende grafische 'desktops', net als Windows. En zelfs nog beter. Hans legt uit dat de KDE-desktop ook voor Windows beschikbaar is en hoe je die kunt installeren. Bovendien kun je dan ook een aantal interessante KDE-programma's op je Windows-pc gebruiken.

2011-6

Ubuntu, quo vadis?: Plotseling realiseerde ik me deze keer niet de nieuwe Ubuntu 11.10 op de GigaHits gezet te hebben. Bij het lezen van de SoftwareBus weet ik waarom. Hans Lunsing van het CompUsers Platform Linux vat dit samen in de SoftwareBus. Na zeven jaar stapte Ubuntu af van de Gnome desktop en verruilde die voor hun (eigen) Unity desktop. Onder andere om beter af te stemmen op de kleine schermen van mobiele apparaten en aanraakschermen. Mede hierdoor daalde het aandeel van Ubuntu. De sterk opkomende ster is Linux Mint. Deze is ook op Ubuntu gebaseerd en daarmee helemaal compatibel. Als ander alternatief voor degenen die de Unity interface niet zo zien zitten noemt Hans Kubuntu, dat de populaire KDE interface heeft. Zullen we op de volgende GigaHits Linux Mint (bootable) opnemen? Dan kunnen jullie daar ook gemakkelijk mee kennis maken.

2011-5

Hoe is Linux ter wereld gekomen?: Voor degenen die bijgelovig zijn meteen maar een teleurstelling: niet met de ooievaar. Zelfs niet met een pinguin, dat is alleen maar het logo van Linux. Hoe dan wel? Dat beschrijft Hans Lunsing in de SoftwareBus. Linux wordt steeds belangrijker. Zo langzamerhand loopt de halve wereld met een Android telefoon in de zak. En Android is ook een vorm van Linux. Gratis en Open Source. Je kunt er dus nauwelijks omheen.

2011-4

Doe het veilig met Ubuntu: Je hebt al veel gehoord over de populaire Linux-distributie Ubuntu. Die jongens blijven de aandacht trekken met 2x per jaar een nieuwe versie. Je hebt een ander besturingssysteem, laten we aannemen Windows :-). Nu wil je Ubuntu veilig uitproberen. Jan Stedehouder legt uit hoe dat kan door Ubuntu in een toverdoos te stoppen, genaamd VirtualBox.

2011-1

Boeken lezen met Linux: 2010 was het jaar van de tablet en van de e-reader. Het lezen van een e-book gaat prima in Linux met het programma Calibre. Veel e-bookreaders draaien zelf op Linux, waaronder de BeBook, een apparaat van Nederlandse bodem.

2010-6

Parted Magic: Parted Magic is een op zichzelf staand klein Linux systeem, met als hoofdbestanddeel het programma Magic WizardGparted om schijven te (her)indelen. Schrik nu niet gelijk van 'Linux', want PartedMagic heeft een grafische interface, net zoals Windows. Niets moeilijks aan, dus.

2010-5

Dag 42: Ubuntu 10.10: Een cryptische titel van dit artikel? Ik kan het uitleggen…. Op 10 oktober 2010 (10.10.10) is versie 10.10 van Ubuntu (en een aantal derivaten) uitgekomen. Precies volgens het tijdschema van Canonical. Hoezo dan 42? Wel, geintje in de Ubuntu onderwereld: binair 10.10.10 is in decimale getallen 42.

2010-2

Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx: In de Linux-wereld is Ubuntu niet meer weg te denken. De halfjaarlijkse nieuwe release is er bijna weer. De belangrijkste nieuwigheden vind je in de SoftwareBus. De bèta-release staat al op de GigaHits; bootable. Om vast te verkennen. Op de CompUsersDag van 24 april mag je je pc meenemen en ons Platform Linux vragen om te helpen met de installatie. Eigenlijk is dat een eenvoudige klus, maar er kunnen altijd complicaties optreden. Die 'Linux-jongens' typen dan een paar toverspreuken en “hocus-pocus” de zaak gaat lopen!

2010-2

Satelliet­tv op de pc onder Linux: Linux? En dan nog satelliet-tv ook? Het moet niet gekker worden. Niks voor mij. Voor jou is het vast geen probleem, als je het artikel in de SoftwareBus van Edwin Ruitenberg leest. Hij legt gedetaillerd uit hoe je onder Ubuntu tv kunt kijken met het programma MythTV en een satellietkaart. Van een beginner, voor beginners. Ook Mythbuntu en OpenSuse met Kaffeine 1.0 komen aan bod. Hoofdpijn? Neem een kopje Kaffeine en lees dit artikel!

2009-6

Ubuntu 9.10 (Koala met Karma), nej tack!: Een lezerservaring: het installeren van Ubuntu 9.10 op een oude computer. Ben Schmitz beschrijft zijn niet zeer positieve ervaringen en laat weten het voorlopig voor gezien te houden (Nej, tack!). De redactie vond het zinvol om de mening van een Linux-specialist ernaast te leggen. Hans Lunsing werkte daar aan mee, vandaar dat zijn commentaar is toegevoegd.

2009-5

De Ubuntu Koala met Karma: De diepere betekenis van deze titel moet je zelf maar uit het artikel van Hans Lunsing halen. Waar het om gaat is de nieuwste Linux-versie, Ubuntu 9.10, 'Karmic Koala', die net uitkwam voordat de SoftwareBus ter perse ging. Weer met een aantal belangrijke verbeteringen t.o.v. de voorganger. Ubuntu 9.10 staat ook op de GigaHits. 'Bootable' nog wel. Je kunt dus je pc met Ubuntu 9.10 opstarten. Eerst liefst als 'live' systeem om Linux Ubuntu uit te proberen zonder iets aan je systeem te veranderen. Vanuit deze 'live' situatie kun je Ubuntu 9.10 ook permanent op je systeem zetten, bijvoorbeeld naast Windows. Alhoewel dit erg veilig is, raden we je aan om voor de zekerheid toch vooraf een backup te maken van je dierbare gegevens.

2009-5

PC-BSD gebruiken als server: Jan Stedehouder is een productief en begaafd spreker en schrijver over Linux in Nederland en daarbuiten. Hij beweegt zich ook vaak op het terrein van BSD, een soort broertje of zusje van Linux, begreep ik. In deze SoftwareBus begint hij een serie artikelen over de inzet van PC-BSD als server. Op basis van FreeBSD met voorgeconfigureerde KDE-desktop. Nou ja, lees zelf verder in deze en de volgende SoftwareBussen.

2009-4

Drie besturingssytemen op één pc: En er staan twee besturingssytemen op de GigaHits die je kunt gebruiken bij de 'tripleboot' pc je gaat maken nadat je het artikel van Jan Stedehouder hebt gelezen. Jan geeft in de SoftwareBus een complete handleiding om je pc opstartbaar te maken met Ubuntu, BSD en Windows 7 RC. Helaas was het niet toegestaan om Windows 7 RC op de GigaHits te plaatsen. Maar velen hebben deze gedownload (dat kon tot 20 augustus), hebben een DVD bemachtigd of andere wegen bewandeld om Windows 7 RC te krijgen.

2009-3

Ubuntu Time!!!: Omdat op de GigaHits 2009-03 maar liefst drie soorten Ubuntu staan, die alle drie een eigen toepassingsgebied hebben:

  • de 'gewone' nieuwste versie Ubuntu Desktop 9.04 (bootable/installable)
  • Ubuntu Netbook Remix, speciaal voor je 'netbook'
  • Portable Ubuntu, die je onder Windows zelfs (op vakantie) vanaf een USB-stick kunt opstarten

Hans Lunsing (CompUsers Platform Linux) en Henk van Andel lichten de belangrijkste aspecten toe in de SoftwareBus.

2009-3

De weg naar de open source desktop: Nee, niet op vakantie. Maar op weg naar de open source desktop. Jan hield een lezing voor een aandachtig gehoor tijdens het NoIV Jaarcongres 2009. Hier stippelde hij de koninklijke weg naar de open desktop aan. Misschien doe je daar thuis niet zo moeilijk over. Maar in grote organisaties kom je niet zo gemakkelijk van Microsoft af. Zo heeft Jan het natuurlijk niet gezegd. Zoals hiervoor geschreven: Jan wees de koninklijke weg. En de SoftwareBus-lezers kunnen die ook volgen.

2009-2

Linux opschonen?: Hans Lunsing gaat in op het opschoon-probleem van Windows. Onder Linux is het probleem kleiner. Onder andere omdat Linux niet het 'wangedrocht registry' kent en het bestandssysteem efficiënter werkt.

2008-6

Mandriva Linux 2009: Op de GigaHits 2008-06 staat de kersverse Mandriva 2009 Linux-distributie in een bootable versie en in een (zelf te branden) ISO-versie. Mandriva is een van de bekendste Linux-distributies. Hans Lunsing van het DOSgg Linux Platform schrijft in de SoftwareBus waarom je eens aandacht aan Mandriva moet schenken.

2008-6

Ubuntu, Stoutmoedige Steenbok: Als we het over het gesternte Steenbok hebben, dan is de SoftwareBus volgens mijn egaa te vroeg. Maar als we het over Ubuntu 8.10 hebben, dan is de SoftwareBus een nummer te laat. Ubuntu komt twee keer per jaar met een nieuwe versie. En die krijgt traditiegetrouw een bijnaam van twee woorden die met dezelfde letter beginnen. Een alliteratie heet zoiets, meen ik op school geleerd te hebben. In het Nederlands: beginrijm. Versie 8.10 heeft als bijnaam ‘Intrepid Ibex’. Knap naar het Nederlands vertaald als ‘Stoutmoedige Steenbok’. Deze kwam nog net in oktober uit en stond op GigaHits 2008-05. Hans Lunsing schreef hierover een artikel voor de SoftwareBus. Maar dat haalde wegens plaatsgebrek SoftwareBus 2008-05 niet. Maar, wat in het vat zit, verzuurt niet. Nu staat het er wel in. En GigaHits 2008-05 heb je vast bewaard!

2008-6

BSD live cd's (deel 1): BSD is geen Linux. Maar wel zoiets, ook Unix-achtig. Een artikel over BSD en de ontwikkelingen sinds de eerste live-CD's, onder meer die van Knoppix. Jan Stedehouder beschrijft in dit artikel de eigenschappen en mogelijkheden van een aantal recente live-CD's. Zoals FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Dragonfly, OliveBSD en andere. Hij bespreekt een tiental BSD live-CD's en geeft per geval aan hoe de ontwikkeling ervan vordert. Het gaat hierbij om bij live-CD's die zijn gebaseerd op OpenBSD, NetBSD en Dragonfly. Jammer genoeg kan alleen van DragonFly Live worden gezegd dat het eenvoudig op een harde schijf te installeren is.

2008-6

FreeBSD-based live disks (deel 2): In dit tweede deel staan wel stil bij drie live-CD's die op FreeBSD zijn gebaseerd. In het eerste deel bekeken we al veschillende live-CD's, maar we misten bij de meeste de mogelijkheid om de CD op een harde schijf te installeren. Zullen de drie kandidaten voor dit deel het beter doen? We bekijken FreeSBIE, DesktopBSD and RoFreeSBIE Zoals we zullen zien, kan RoFreeSBIE beschouwd worden als een samensmelting van de andere twee CD's. NetBSD Live! 2007, RoFreeSBIE en DesktopBSD kunnen we aanraden als jullie kennis willen maken met een BSD-desktop. BSDanywhere en DragonFly kunnen in de toekomst nog heel mooie resultaten gaan opleveren. Bij BSDanywhere hopen we dat een eenvoudige harddisk installer wordt toegevoegd aan de toch al bijzondere combinatie van OpenBSD en de Enlightenment-werkomgeving.

2008-4

Newbie in Ubuntuland - 2: Daar zullen we het niet snel over eens worden. Beide hebben hun voors en tegens. De 'normale gebruiker' zal sneller met de massa van Windows mee doen, de 'kritische gebruiker' zal zich wat extra willen inspannen voor Linux. Harry Croon reageert in SoftwareBus 2008-04 op het commentaar bij zijn eerder beschreven ervaringen met het vriendelijke Ubuntu en opnieuw geven de doorgewinterde Linux-adepten Jan Stedehouwer en Hans Lunsing commentaar. Harry gebruikt zijn laptop nu met Ubuntu. Maar hij heeft nog wat problemen met een RS232 naar USB-converter. Dat komt mij bekend voor, ik heb met die dingen altijd problemen gehad. Onder Windows, wel te verstaan.

2008-4

Nog wat Linux: Fedora en openSuSE zijn alternatieven voor Ubuntu. Cees Jacobs beschrijft in de nieuwe SoftwareBus de installatie daarvan. De nieuwste openSuSE met KDE 4.1 desktop staat ook op de GigaHits, live en bootable, ook installable.

2008-3

Ubuntu - de weg naar de ruige reiger: Ornitologen opgelet! Met de ruige reiger (was die al bekend?) kun je je PC besturen. Ubuntu heeft voor elke versie van Ubuntu Linux een codenaam. Dat gebeurt tweemaal per jaar. De nieuwe versie 8.04 heet in het Engels 'hardy heron', wat in goed Nederlands 'ruige reiger' schijnt te betekenen. Onze Linuxexpert Jan Stedehouder geeft een overzicht van de verbeteringen in Ubuntu 8.04. Op de bijbehorende GigaHits is Ubuntu 8.04 in de grote DVD-versie volledig opgenomen als zogenaamd ISO-bestand. Dat moet je op een gewone DVD-R branden om Ubuntu op te starten als 'live' systeem, om te proberen. Je kunt daarna ook Ubuntu blijvend op je pc installeren (voorzichtig, en backups maken van de belangrijke bestanden!).

2008-3

Open source-software: wat is het eigenlijk?: Wis en waarachtig! Iedereen heeft auteursrecht. Het is alleen de vraag wat je ermee doet. Mr. De Pous beschrijft in de SoftwareBus de achtergronden van Open Source software. Wel auteursrecht, maar je mag het onder een aantal voorwaarden gratis gebruiken. Linux wordt onder een soort Open Sourcemodel uitgebracht: de GPL-licentie (GNU Public License). Iedereen mag het gratis gebruiken een aanpassen, mits de wijzigingen weer openbaar worden gemaakt onder de GPL-licentie. Bovenstaande samenvatting is natuurlijk niet volledig. Mr. De Pous legt het allemaal in begrijpelijke taal in de SoftwareBus uit.

2008-2

KDE4 komt naar Windows: Binnenkort in dit theater, want KDE4 voor Windows is nog ‘virtueel’. Of beter: het is er bijna. En het komt ook voor de Mac. Maar voor Linux bestaat het al en staat het op de GigaHits. Booten en KDE4 draaien vanaf de DVD-ROM. KDE (K Desktop Environment) is het ‘smoel’ van de meeste Linux-distributies. Met de recente KDE4-versie wordt een aantal belangrijke verrijkingen ingevoerd: Plasma, Oxygen, 3D, Phonon, Decibel, Solid, NEPOMUK, Dolphin, Kross. En sneller dan voorheen. Allemaal kreten die misschien nog niet zoveel betekenen voor je. Lees daarom het artikel van Hans Lunsing (DOSgg Platform Linux) en doe er eens wat mee vanaf de GigaHits.

2008-2 Wine

Linux, maar toch ook nog Windows: U wilt naar Linux over, maar kunt één of meer Windows-programma’s echt niet missen? Wanhoop niet, aan alles is gedacht. Het is in Linux mogelijk Windows-programma’s te draaien, en wel op twee manieren:

  • via een compatibiliteitslaag, in casu Wine
  • via een virtuele machine, bijvoorbeeld VirtualBox.
2008-2

Newbie in Ubuntuland: Harry Croon heeft de handschoen van GigaHits opgepakt en heeft het aangedurfd om UbuntuStudio vanaf GigaHits 2007-05 te installeren. Op een oud, ‘afgedankt’ klein systeem. Hij doet verslag van zijn ervaringen, waar anderen ook wat van kunnen leren. Er bleken wat voetangels en klemmen te zijn. UbuntuStudio eiste meer harddiskruimte dan verwacht en liep vast zonder waarschuwing. Toen Xubuntu (voor kleine systemen) gedownload, maar ook dat liep uiteindelijk op de klippen. Terug naar UbuntuStudio, maar nu met voldoende ruimte. En succes! Harry is nu een gelukkige Ubuntu gebruiker. Zijn conclusie: ‘gebruiksvriendelijk’, ook voor een computerleek. Maar Harry heeft niet het laatste woord. Onze Linux Deskundologen Hans Lunsing en Jan Stedehouder gaan dieper op de zaken in.

2008-1

PC-BSD en DesktopBSD als alternatieven: Niet helemaal Linux, maar gebaseerd op Unix. Maar … daar stamt Linux ook vanaf, dus…. Onze Linux-expert Jan Stedehouder laat je kennis maken met twee (gratis) varianten: PC-BSD en DesktopBSD. De installatie is even gemakkelijk als van de moderne Linux-distro’s. Voor beide is ook een grote hoeveelheid software beschikbaar, zo’n 17.000 pakketten. Dat is wat minder dan voor Linux en veel minder dan voor Windows, maar toch voldoende om een paar winteravonden mee zoet te zijn.

2007-6

Waarom Linux het niet gaat redden op de desktop?: Jan Stedehouder legt uit waarom Linux het niet gaat redden op de desktop. Althans, volgens een publicatie in Linux-kringen. Jullie wisten dat al, en wel om de volgende argumenten:

  • te weinig programma's, te weinig spelletjes, geen eenduidige desktop, die verd…. commandoregel, slechte hardware-ondersteuning, Linux moet verbeteren, Linux is versplinterd, het is een filosofie.


Nou ja, dat is mijn eigen 'kort door de bocht'-versie. Toch weet Linux langzaam op te rukken. Sommigen schrijven een boek vol over Probleemloos overstappen op Linux.

2007-5

Probleemloos overstappen op Linux: Dat levert vaak problemen op. De SoftwareBus legt uit hoe je die kunt omzeilen met je e-mailgegevens. Er schijnen 3 methoden te zijn:

  • Veiligheid voor alles, Quick and dirty, en dual mode Linux en Windows.


Dat laatste zal de dualisten vooral aanspreken. Een dual-boot systeem met Linux en Windows kan dan met dezelfde e-mailgegevens werken. Om dat zo voor elkaar te krijgen, moet je even het artikel van Jan Stedehouder lezen.

2007-5

Een praatje over Wijn: Let op de hoofdletter W van Wine. Het gaat namelijk over Wine, software die op een Linux-systeem een brug slaat naar Windows. Voor degenen die spijt hebben van hun overstap naar Linux? De auteur Hans Lunsing van het DOSgg Linux Platform kennende, is dat het laatste wat in zijn gedachten op zou komen. Volgens Hans is het tijd voor Wine als er geen Linux-alternatieven zijn voor Windows programma's. Aan Wine wordt al 14 jaar gewerkt, het blijkt niet mee te vallen om alle (niet) gedocumenteerde functies van Windows - en de bugs, aldus Hans :-) - onder Linux te implementeren. Hans geeft een aantal tips en sites die verdere hulp kunnen bieden, als een Windows-programma problemen heeft onder Wine. En desnoods is er ook nog een betaalde commerciële versie van Wine. En daarmee lijkt mij de cirkel toch weer rond. Nietwaar, Bill en Hans? Proost!

2007-4 Year of Linux on desktop

De doorbraak van Linux op de desktop?: Breekt Linux nu door op de laptop? Jan Stedehouder geeft daarover zijn visie in deze SoftwareBus.

2007-4 Ubuntu Studio

Ubuntu in tweevoud: Is Ubuntu meervoud? We hebben al eens uitgelegd wat Ubuntu betekent. Nee, het is een begrip dat niets te maken heeft met meervoud. Toch is Ubuntu in deze SoftwareBus en op de GigaHits meervoudig present. Zowel de 'gewone' nieuwe Ubuntu 7.04 (DVD-versie) als UbuntuStudio (ook te groot voor een CDROM) zijn opgenomen. Hans Lunsing (DOSgg Platform Linux) legt uit hoe dat zit. Wat je ermee kunt en hoe je deze live opstart of installeert. Ubuntu is een populaire 'algemene' Linux-distributie. UbuntuStudio is daarop gebaseerd en heeft alles in huis voor muziek, film en beeld. Een echte multimediadistributie dus.

2007-2 Ubuntu logo

Ubuntu-ervaring: Ubuntu of niet? Heel veel leden hebben dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om Ubuntu Linux op te starten en desgewenst daarna te installeren op hun PC vanaf GigaHits 2007-01. Sommigen kregen spijt. Een enkeling was vergeten om de raad op te volgen vooraf de nodige backups te maken. Florus Vogelaar verhaalt van zijn ervaring hiermee en van zijn oplossing van het probleem.

2007-2 VMware Server

Installatie van VMware Server in Linux: Linux > Vmware Server > Windows. Erik doet het met VirtualPC, Jan Stedehouder doet het met VMWare Server. Dat is ook wel logisch, want Jan schijnt nu geheel geswitched te zijn naar Linux. En via virtualisering kun je nog steeds Windows software draaien. VMware Server is voor thuisgebruik gratis. In de voorbeelden gaat Jan uit van Ubuntu Linux, van GigaHits 2007-01. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe te werk te gaan. Met als eind: installeren Windows onder Linux/VMWare. Alles gratis behalve Windows, maar daar had je vast al de nodige licentie van.

2007-1 Sabayon Linux

Sabayon Linux: Jan Stedehouder, de auteur, zegt hiervan: 'Italiaanse stijl voor echte mannen'. Sabayon Linux is - net als Ubuntu - erg vriendelijk in het gebruik en vooral sterk in grafische mogelijkheden. Het biedt meer dan Windows Vista in huis heeft en stelt niet van die bizarre eisen aan je PC. Idee?

2007-1 Ubuntu logo

Ubuntu: afstappen of overstappen?: Henk van Andel vertelt als Linux-beet (analfabeet onder Linux) hoe gemakkelijk de nieuwste Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) live is op te starten, te installeren en te gebruiken. De volledige DVD versie (3,5 Gigabyte) staat ook op de GigaHits.

 

Categorieën